Foarte putini stiu ca la Cluj-Napoca apare o frumoasa revista, intitulata "Normalistii clujeni", initiata de un gup de fosti invatatori, in frunte cu Valer Pop, care este si presedintele asociatiei care editeaza publicatia. Aparuta de doua ori pe an, revista a ajuns la nr. 6, aparut recent, cu un cuprins extrem de interesant nu numai pentru breasla dascalilor de astazi si de ieri, ci si pentru publicul mai larg.
Prin cuprinsul publicatiei, revista ne introduce in lumea fermecatoare si plina de surprize a invatatorimii, aceiasi oameni minunati care indruma primii pasi ai copiilor spre cunoastere si descoperirea lumii. Astfel ca si acest numar abunda de informatii pretioase, de evocari inedite si pline de invataminte pentru generatiile tinere de dascali, cronci de carte ale colegilor lor, amintiri ale veteranilor despre invatamantul de alta data si spiritul de sacrificiu al unor dascali.
Este emotionanta, de exemplu, scrisoarea plina de caldura, adresata colegilor din asociatie de cunoscutul compozitor Marius Cuteanu, in varsta de aproape de 90 de ani, care, fiind pe patul de suferinta, scria in octombrie trecut: "Pe mine, la ora actuala, ma preocupa o culegere de cantece religioase impreuna cu cateva cantece patriotice, strict necesare la fiecare serbare scolara, precum si o culegere de canoane usoare la 2-3 voci pentru clasele III-IV. Poate ca pentru unii dintre d-voastra va prezenta interes si Litughia pentru cor mixt la 4 voci, pe care sper sa o finalizez saptamana viitoare". si asta, dupa ce, impreuna cu Vioara Temian, Cuteanu a tiparit, in 2006, la Editura "Imprimeria Ardealul", culegerea "Colidita". Lucrarea cuprinde 48 de piese de colinde pe doua voci egale.
Captivante sunt si textele de amintiri. Prof. Ioan Dolean evoca, in textul sau, cu mult haz, "Inspectori si inspectii" din timpurile apuse. Este vorba despre modul in care un inspector intra in scoala:
"- Tovarase inspector, spuneti-ne drept: veniti cu brigada (de control – n.r.) sau cu «potera»"?
– "Pai, ar fi vreo diferenta?"
– "Ar fi, caci daca veniti cu «potera», cum «codru-i frate cu romanu’» si padurea Feleacului e la doi pasi, ne facem haiduci si nu mai aveti pe cine inspecta!".
Apoi textul semnat de prof. Corina Luputan-Chisu, laureata a premiului "Gh. Lazar", intitulat "O adanca plecaciune" (fata de oamenii breslei desigur – n.r.) evoca: "Asteptari… Regasiri… Lacrimi… Emotii… Amintiri… Zambete… Bucurii… Frumusete… Omenie… Normalitate… Inaltare… Iata curcubeul de sentimente si trairi care ne-au innobilat pe noi toti cei prezenti in sala Liceului «Avram Iancu» in 3 iunie 2006, cand a avut loc intalnirea anuala a fostilor normalisti la care am fost si eu partasa anul acesta". Putem spune ca este un adevarat reportaj captivant al evenimentului.
Desigur sunt si alte texte la fel de interesante si in acest numar, ca in toate cele aparute anterior, dar ne limitam la cateva titluri edificatoare: "O lectie de viata in caruta", de prof. Ion serban; "Doina – cantecul vietii", de Mia Dan; sau "Alfabetul animat", de Simona Prisneac si Vasile Popa.