12.9 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialNominalizarea lui Chuck Hagel la şefia Pentagonului revine în Senat, marţi

Nominalizarea lui Chuck Hagel la şefia Pentagonului revine în Senat, marţi

Nominalizarea lui Chuck Hagel ca secretar american al Apărării revine marţi în Senat, unde aleşii republicani urmează să anuleze obstrucţionarea prin care au blocat-o în urmă cu zece zile, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Pentru preşedintele american Barack Obama, intrarea lui Hagel în Guvern este esenţială, în contextul în care Statele Unite îşi accelerează retragerea din Afganistan, iar Pentagonul se confruntă cu tăieri bugetare importante.

Guvernul “Obama II” este, totuşi, departe să fie finalizat. În afară de Apărare, alte şase dintre cele 15 portofolii de secretar aşteaptă să fie preluate de altcineva, inclusiv cele al Trezoreriei, Internelor şi Muncii. Singurul secretar care a fost confirmat până în prezent este John Kerry, la Departamentul de Stat.

Citeşte şi Israelul, ÎNGRIJORAT de nominalizarea lui Hagel la Pentagon

Dacă nu va avea loc o lovitură de teatru, Hagel ar urma să primească cele 60 de voturi necesare din 100, în cadrul unei proceduri, marţi, la ora locală 12.00 (19.00, ora României), după retragerea obiecţiilor formulate de mai mulţi republicani, inclusiv John McCain. Odată trecut acest obstacol, un al doilea vot, care necesită o majoritate simplă de 51 de voturi, va fi organizată marţi sau miercuri în vederea confirmării acestuia în funcţia de la Pentagon.

Opţiunea lui Obama pentru Hagel a suscitat o bătălie legislativă rară în Congres. În general, candidaţii pentru posturi de secretar sunt aprobaţi cu o majoritate largă.

Însă republicanii îi reproşează lui Hagel, un fost senator republican, declaraţii făcute în trecut despre influenţa grupului de “lobby evreiesc” la Washington sau despre oprtunitatea consolidării sancţiunilor împotriva Iranului. Hagel i s-a opus lui George W. Bush şi partidului în privinţa Războiului din Irak.

Citeşte şi Barack Obama i-a nominalizat pe Chuck Hagel la Pentagon şi pe John Brennan la CIA

Chuck Hagel a prezentat scuze pentru declaraţiile despre grupul de “lobby evreiesc”, dar nu a reuşit să îşi convingă foştii colegi că ar fi la fel de ferm în privinţa Iranului. John McCain apreciază că fostul său coleg nu este, pur şi simplu, calificat pentru post.

Comisia pentru Finanţe din Senat urmează să aprobe, tot marţi, nominalizarea lui Jack Lew ca secretar al Trezoreriei, un post vacant de la sfârşitul lui ianuarie. Senatul va vota în plen până la sfârşitul săptămânii.

Preşedinta Comisiei pentru Informaţii şi-a anunţat intenţia de a proceda, pentru joi, la un vot asupra nominalizării lui John Brennan, candidat la conducerea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), după demisia fostului director David Petraeus, în noiembrie.

Cele mai citite

Ratingul României, confirmat la BBB minus

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă."Ratingul...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...
00:00:44

VIDEO. Mii de persoane vizitează mormântul lui Navalnîi la Moscova

Mii de susținători ai lui Alexey Navalnîi au venit vineri, 1 martie, la cimitirul Borisovskoye din Moscova pentru a-i aduce un omagiu și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă