0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoile directive europene de la 1 ianuarie 2014

Noile directive europene de la 1 ianuarie 2014

Ţările UE trebuie să facă economie la energie, în timp ce pachetul legislativ ce vizează supravegherea instituţiilor de credit permite limitarea primelor acordate bancherilor.

Conform Directivei UE nr. 27/2012 privind eficienţa energetică, începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare stat membru trebuie să se asigure că 3% din suprafaţa totală a clădirilor încălzite şi/sau răcite deţinute şi ocupate de administraţia sa centrală se renovează anual pentru a îndeplini cerinţele minime în materie de performanţă energetică.

Pachetul CRD IV va consacra în legislaţia UE un set cuprinzător de standarde internaţionale, cunoscute sub denumirea de Acordul Basel III. Pachetul cuprinde Directiva UE nr. 36/2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şi Regulamentul (UE) nr. 575/2013.

Măsurile din pachet, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2014, au ca scop consolidarea stabilităţii financiare prin sporirea rezistenţei sectorului bancar la şocuri financiare, să contribuie la o creştere economică durabilă, prin introducerea de norme armonizate necesare pentru piaţa unică şi, în acelaşi timp, prin garantarea fluxului creditelor către economia reală.

Începutul de an aduce şi intrarea în vigoare a Regulamentului UE nr 1.336/2013 de modificare a Directivelor 17/2004, 18/2004 şi 81/2009 în ceea ce priveşte pragurile de aplicare pentru procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii.

Modificările vizează creşterea valorilor pragurilor contractelor cărora li se aplică cele trei directive.

La 9 decembrie, Consiliul UE a adoptat un Regulament prin care se suspendă taxele vamale la importurile de combustibil pentru avioane cu reacţie, de la 1 ianuarie 2014. Suspendarea taxelor vamale, care se ridică în prezent la 4,7%, va fi revizuită peste 5 ani.

De la 1 ianuarie se aplică Regulamentul 143/2013 al Comisiei din 19 februarie 2013 de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei în ceea ce priveşte stabilirea emisiilor de CO2 generate de vehiculele supuse omologării de tip în mai multe etape.

Anul 2014 aduce şi o reducere a birocraţiei pentru societăţile care fuzionează, prin simplificarea procedurii de notificare a concentrărilor economice şi prin utilizarea unei proceduri simplificate pentru cazurile de fuziune care nu pun probleme.

De la 7 ianuarie 2014, Directiva 2010/75/UE – intrată în vigoare la 6 ianuarie 2011 – privind emisiile industriale va înlocui alte şase directive.

Directiva conţine dispoziţii speciale pentru următoarele tipuri de instalaţii: instalaţiile de ardere, instalaţiile de incinerare sau coincinerare a deşeurilor, anumite instalaţii şi activităţi care utilizează solvenţi organici şi instalaţiile producătoare de dioxid de titan.

Ea nu se aplică activităţilor de cercetare şi dezvoltare sau testării de noi produse şi procese.

 

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă