17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialNoi violente urbane in Grecia

Noi violente urbane in Grecia

» Mai multe orase din Grecia au fost ieri din nou teatrul violentelor, episod al valului manifestatiilor de furie ale tinerilor contra politiei, care zguduie tara de sambata.

» Confruntarile dintre tineri si politie, care au atins ansamblul tarii, au fragilizat premierul conservator, Costas Caramanlis.

Un calm relativ domnea ieri dimineata in Atena si alte orase afectate in ajun de violentele soldate cu circa 20 de raniti. Mici grupuri de tineri erau inca baricadate in incinta scolii Politehnice si a Facultatii de Economie, situate in apropierea cartierului Exarchia din capitala elena, unde un adolescent a fost ucis sambata de un politist. Andreas Grigoropulos, 15 ani, se afla intr-un grup de tineri care lansau pietre contra fortelor de ordine. Multiplele confruntari produse in numeroase orase grecesti dupa protestele a circa o mie de liceeni si studenti contra uciderii lui Andreas constituie "cel mai mare val antipolitie vazut vreodata" in tara, a declarat o sursa a politiei elene.

Ieri, in cursul diminetii, au izbucnit noi incidente la Salonic si Trikala, cu ranirea mai multor politisti, fortele de ordine fiind in alerta pentru a face fata actiunilor protestatare ale tinerilor, mobilizati pentru aseara. La Berlin, circa 15 manifestanti au invadat ieri fara violenta consulatul general al Greciei.
Explozia de furie a tineretului a afectat si mai mult imaginea premierului Caramanlis, deja destabilizat de un scandal implicand guvernul sau si o manastire de la Muntele Athos. Caramanlis a promis ca statul va pune capat violentelor urbane si a denuntat "elementele extremiste care au exploatat drama", obiectivul lor fiind violenta. El a adresat condoleante familiei adolescentului si a asigurat ca nu va fi "indulgenta" fata de responsabilii mortii acestuia.

» Fortareata anarhistilor
Cartierul Exarchia, nu departe de Politehnica, este cartierul miscarii "baietilor revoltei", o deriva a vechiului stangism marxist. Ei pot fi vazuti si gasiti intotdeauna in interiorul manifestatiilor politice de protest, tasnind din cortegiile oficiale pentru a raspandi furie si dezordine, ca o parte vizibila a maniei sociale. O masa de manevra interesanta intr-un joc politic foarte delicat, un instrument al unor interese si afaceri pe care ei nici nu le cunosc, spun analistii. Noua Democratie, conservatorii aflati la putere, este fragilizata de scandalul imobiliar de la Muntele Athos si, pentru prima oara dupa cinci ani, Pasok, marele partid socialist, in opozitie, urca in sondaje.

Cele mai citite

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...
Ultima oră
Pe aceeași temă