21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialNoi tendinte intr-o industrie semiclandestina

Noi tendinte intr-o industrie semiclandestina

» Industria romaneasca a tatuajelor sta inca in semiclandestinitate, cu saloane anonime sau tatuatori liber-profesionisti care lucreaza pentru cunostinte, cu instrumente de multe ori improvizate.
» Din cele cateva saloane profesioniste din Bucuresti, se remarca Fashion Tattoo Studio si cel din Bucuresti Mall, iar pentru femei, Blooms Beauty Club.

» Tatuajele cele mai cerute pe piata sunt inscrisurile gotice si ideogramele (pentru baieti), modelele tribale, gargaritele si fluturii (pentru fete), iar ca tendinta de ultima ora, portretele celor apropiati sau ale icon-urilor gen Che Guevara.

Firme profesioniste de tatuaje au aparut in Romania abia de cinci ani – o industrie recenta. In Bucuresti, de exemplu, exista o multime de tatuatori care aspira la statutul de profesionisti, insa cea mai mare parte dintre ei activeaza in conditii de semiclandestinitate.
Arta tatuajelor are inca o alura de underground, la fel ca street art-ul, iar cei care o practica nu vor intotdeauna sa iasa spre mainstream sau, chiar daca vor, nu au inca dotarile materiale incat sa-si permita. De altfel,  daca incerci o cautare pe net, descoperi o multime de forumuri si discutii tesute in jurul acestui subiect, dar numai opt firme care se ocupa cu tatuaje. Dintre acestea insa, doua sunt exclusiv online si vand doar tatuaje temporare (abtibilduri), alte doua, Lily Style Milenium si Blooms Beauty Club, sunt, de fapt, saloane de frumusete, care au in cadrul lor si sectii de tatuaje. Cand vine vorba de referinte la saloane concrete, cele mai multe discutii ajung la Fashion Tattoo Studio, de pe Bulevardul Mihalache, si la Body Art Tattoo Studio, din Bucuresti Mall: contestate sau ridicate in slavi, sunt totusi cele mai pomenite, poate si pentru ca sunt printre cele mai vechi din oras.

Tinerii apeleaza la neprofesionisti din cauza preturilor
Preturile sunt mari, in ambele firme insa echipele care lucreaza sunt de profesionisti, conditiile – aseptice, iar rezultatul – ni se spune – este garantat, culorile nu vor pali dupa cativa ani. De altfel, intre tatuatorii din Bucuresti, doar aceste doua firme au avut reprezentanti la Conventia Tatuajelor de la Berlin, de la sfarsitul anului trecut – aceasta conventie aduna, sub forma unei competitii, cei mai buni tatuatori din Europa. Insa pentru Andrei Vasilescu (un skater pasionat de tatuaje), politicile de preturi ale acestor doua firme sunt prohibitive: "Pentru un tatuaj cat un pachet de tigari, reprezentand un cap de demon, am platit un milion de lei unui prieten care se ocupa cu asa ceva". Prietenul nu are insa atelier si lucreaza cu corzi de chitara, neavand inca bani pentru a-si cumpara un instrumentar profesionist.

Pe de alta parte, Andrei recunoaste ca nu si-ar face un tatuaj color la prietenul lui, Rotring-urile (metafora pentru tusurile de imprimanta – n.red.) merg doar la tatuajele alb-negru. La celelalte, culorile se modifica in cativa ani si incep sa arate aiurea, mai ales cand e vorba de un portret. Preturile, in cazul unui salon profesionist, sunt insa triple, chiar daca firmele ezita sa vorbeasca despre ele. "Depinde foarte mult de complexitate", spune Cornel Dima, managerul Fashion Tattoo Studio, "una este sa inscriptionezi un nume, altceva sa faci un portret. Am auzit de obiceiul de a da un pret pe centimetru patrat, dar noi nu il practicam".

 

Ca pret estimativ, el da pentru o gargarita de marimea unei monezi de 50 de bani (fostii 5.000 de lei) "in jur de 100 RON"; pentru un fluture insa, care e si mai mare si, in plus, are un design mai complicat, pretul porneste de la 150 RON. Atelierul de pe Ioan Mihalache arata profesionist si igienic, la ani-lumina de dughenele dubioase de cartier, si aduce a cabinet dentar (mai ales prin scaunul reglabil), insa faianta de pe pereti face locul sa arate destul de putin prietenos.

Atelierul are doi tatuatori, unul din ei cu o experienta de peste 15 ani. Intrebat despre tendinte, managerul spune ca nu poate nominaliza una anume, insa "cele mai bine vandute modele sunt inscrisurile cu caractere gotice", in special la baieti; la fete, cel mai bine merg "gargaritele si fluturii". Din pacate, in Romania aceasta forma de body-art se afla inca la inceput, cel mai complicat model lucrat in atelier fiind o cruce cu un inger, acoperind spatele.

Cel mai bine merg tribalele
La salonul din Bucuresti Mall, preturile par mai mari, insa cabinetul arata mai modern, posibil din cauza amplasamentului intr-un mall. Preturile pornesc de la 20 euro, iar un fluturas costa intre 180 si 200 lei. si aici exista o plasma pe care se proiecteaza imagini cu "operatii" de tatuare, si aici exista insiruite pe masa o multime de cataloage, aduse din Vest, cu modele de tatuaje. La acest salon, cele mai cautate sunt tribalele (un fel de desen stilizat, nefigurativ, amintind vag de simbolurile din Pacific), spune Mona, PR-ul firmei. La Body Art Tattoo Studio "clandestinitatea" e pastrata prin faptul ca angajatii se prezinta prin porecle sau cu numele mic. Vand insa foarte bine, intr-adevar, inscrisurile, fluturasii sau gargaritele. "Cam de un an, portretele au inceput sa se vanda foarte bine; ar fi, sa zicem, o tendinta mai noua. E vorba de portretele celor apropiati, mai ales ale copiilor. Foarte bine a inceput sa se vanda Che Guevara".
John, unul din tatuatori, spune ca de doi ani sunt la mare cautare si caracterele chinezesti, ideogramele, chiar mai mult decat inscrisurile gotice, iar tribalele sunt mai cerute la fete. Cele mai ambitioase lucrari pe care le-au avut doi tatuatori, John si Big, au fost "un tribal lateral care pornea de la omoplat si ajungea, pe la coapsa, pana jos la picior", iar "o doamna si-a facut un model floral de la pulpa pana la jumatatea spatelui"; tatuajul a necesitat 7-8 sedinte, cu pauze de doua saptamani intre ele. Un tatuaj dificil de executat a fost unul in pavilionul urechii. Printre vedetele care au calcat pragul salonului se numara "un jucator hispanic de la Steaua, care si-a tatuat numele lui si al iubitei lui, Andreea Antonescu, insa ea si-a facut un piercing".
Intrebat despre diferentele dintre tendintele in tatuaje de la noi si cele de afara, John, tatuatorul, a raspuns sec: "La noi se fac toate tatuajele in mic, la ei, in mare – chestie de bani".

Tatuaje care fac buzele sa para mai mari
Blooms Beauty Club e cunoscut nu atat pentru tatuajele permanente care se executa aici, ci pentru cele semipermanente (care dureaza in jur de sase luni) sau, mai ales, pentru metodele de infrumusetare pe baza tatuajelor, dintre care cele mai de succes sunt machiajul permanent si semipermanent. Ce este machiajul semipermanent sau pigmentarea cosmetica? Este o metoda de colorare a pielii cu pigmenti care se introduc in straturile superioare ale pielii si care raman in piele o perioda determinata. Machiajul de lunga durata, tatuajul temporar sau dermografia cosmetica reprezinta o pigmentare de lunga durata, realizata cu pigmenti naturali.

Se realizeaza pentru redefinirea sau redesenarea fir cu fir a sprancenelor, conturarea pleoapelor (superioara si inferioara), conturarea si colorarea buzelor, camuflarea cicatricelor, repigmentari, puncte de frumusete (alunite), reconstructii postoperatorii sau dupa accident. De succes sunt in special tratamentele pentru sprancene si buze. Iregularitatile sunt usor ascunse, marirea sau micsorarea buzei realizandu-se cu usurinta.

Cele mai citite

Reacția Dianei Șoșoacă după respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a reacționat după ce Curtea Constituțională a României i-a respins candidatura la alegerile prezidențiale. Aceasta își cheamă susținătorii la un miting: „Absolut...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă