13.2 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialNoi scheme de corupţie pe fondurile europene

Noi scheme de corupţie pe fondurile europene

Cinci persoane, printre care doi oficiali de la cabinetul ministrului Mariana Câmpeanu şi doi funcţionari publici, sunt acuzate într-un scandal de corupţie. Miza: angajarea, cu dedicaţie, a unui consilier pentru afaceri europene în Autoritatea de Management pentru POSDRU.

Directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, şi-a prezentat ieri demisia de onoare pentru ca acţiunea penală deschisă împotriva sa de procurorii DNA să nu afecteze imaginea instituţiei şi a ministrului, Mariana Câmpeanu. “Aşa cum a declarat zilele trecute, poziţia ministrului Muncii este că autorităţile abilitate trebuie să-şi facă datoria pentru a face lumină în acest caz. Ministrul nu a fost înştiinţat pe nici o altă cale de această procedură şi nici nu a fost invitat de instituţia sus-menţionată. (…) Având în vedere stadiul cercetărilor, în acest moment, informaţii suplimentare nu sunt deocamdată publice”, se mai arată într-un comunicat oficial al ministerului transmis tot în cursul zilei de ieri.

Directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, este acuzată că primit mită pentru a permite unui bărbat să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru POSDRU.

Însă ancheta aflată în curs nu se rezumă doar la persoana Iulianei Coruţ, în vizorul procurorilor anticorupţie intrând mai multe persoane, inclusiv un al doilea oficial ministerial de rang înalt. Este vorba de Paula Mănuceanu, aflată în concediu, care activează pe postul de consilier la cabinetul ministrului Câmpeanu.

„În cursul lunii octombrie 2012, ca urmare a intervenţiei învinuitei Coruţ Iuliana, director de cabinet al ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, învinuita Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului, a făcut demersuri pentru ca Ferchedău Paul-Cristian să intre în posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Programe, organizat de minister în cursul lunii decembrie 2012. 
Pentru a-l favoriza pe Ferchedău Paul-Cristian în ocuparea acestui post, învinuita Coruţ Iuliana a pretins şi primit o sumă de bani de la Bigan Cristiana, mama candidatului, prin intermediul învinuitei Dumitriu Simona, sora învinuitei Coruţ Iuliana”, explică DNA, în urma solicitărilor jurnaliştilor privind acest caz.

Actualul scandal de corupţie legat de administrarea fondurilor europene vine la capătul unei perioade în care România a fost îndelung criticată pentru modul dezastruos în care a gestionat banii Uniunii Europene şi pentru numeroasele fraude din acest domeniu. Din aceste motive unele finanţări din programele POSDRU au fost chiar suspendate de autorităţile de la Bruxelles.

Acuzaţiile şi cei acuzaţi

 Iuliana Coruţ – director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor): luare de mită, instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Paula Mănuceanu – consilier la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (la data faptelor): pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

Simona Dumitriu – funcţionar public: complicitate la luare şi dare de mită.

Cristiana Bigan – funcţionar public: dare de mită, complicitate la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Paul-Cristian Ferchedău – persoană fără calitate specială: folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii,fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals.  

Cele mai citite

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

Giurgiu dă lovitura! Biletul de milioane al premiului la Loto, a fost jucat în oraș

Acesta este al doilea câştig la Joker de categoria I, obţinut în acest an Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Giurgiu. Marele...

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă