7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoi numiri controversate în companiile strategice ale statului. Un colonel SPP în...

Noi numiri controversate în companiile strategice ale statului. Un colonel SPP în rezervă, la compania strategică a statului la Marea Neagră

Un colonel SPP în rezervă, vicepreședinte ALDE Giurgiu, a fost numit director de Investiții la Oil Terminal, companie strategică a statului la Marea Neagră.

De asemenea, un tânăr de 27 de ani, ex-angajat al Chevron, face parte din conducerea Companiei Naționale a Uraniului. Chiar dacă vorbim de companii strategice, cum sunt acestea două aflate în portofoliul Ministerului Energiei, asta nu împiedică numirea unor persoane fără experiență în domeniu la conducerea lor.

Printre ultimele modificări sunt cele operate la Oil Terminal, companie care deține unul dintre cele mai mari terminale petroliere din regiune, specializate în vehicularea țițeiului, produselor petroliere și petrochimice lichide.

Consiliul de Administrație al companiei a decis, pe 25 iulie, suplimentarea organigramei de management a companiei și numirea în funcția de director de investiții  și siguranța infrastructurii a lui Nicu Ștefan, a cărui nominalizare va intra în vigoare de la 1 august, cu mandat de 4 ani. Potrivit informațiilor apărute în presa locală, acesta este un colonel SPP în rezervă și vicepreședinte al ALDE Giurgiu, formațiune unde co-președinte este actualul ministru al Energiei, Toma Petcu.

Conform publicației Replicaonline.ro, Nicu Ștefan a fost şef al grupului care îl păzea pe premierul Nicolae Văcăroiu în perioada 1992-1996 şi pe următorii trei premieri ai României. De asemenea, în 2013, colonelul SPP era cercetat de Parchetul Curţii de Apel Constanţa pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în declaraţii. 

„România liberă” a cerut companiei Oil Terminal o explicație pentru această numire.

„Domnul Nicu Ștefan a fost numit director investiții și siguranța infrastructurii, în ședinta CA al Oil Terminal din data de 25 iulie 2017, în baza recomandării Comitetului de Remunerare și Nominalizare,  având în vedere pregătirea și experiența acestuia”, este răspunsul primit oficial.Pe de altă parte, CV-ul pe care ni l-a trimis compania arată că Nicu Ștefan a absolvit, în 1978, Școala Militară de Ofițeri activi „Ioan Vodă” din Sibiu, iar 20 de ani mai târziu, în 1998, a obținut o diplomă de licență la Academia de Poliție „A. I. Cuza”. Experiența sa profesională este exclusiv în domeniul apărării. Astfel, între 1978 și 1992 a fost ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale, iar din 1992 până în 1998 a fost ofițer superior la Serviciul de Protecție și Pază, având ca sarcini protecția demnitarilor și paza unor obiective speciale. Între 1998 și 2009 a fost asociat la grupul Prima Guard Security și la grupul Lavi Med, ambele firme încetându-și activitatea în anul respectiv. În CV mai menționează că a fost prim-vicepreședinte al UGIR 1903, președinte al Patronatului Român al Investitorilor în Afaceri Imobiliare, vicepreședintele Patronatului Serviciilor de Pază și Protecție și vicepreședinte al Federației Serviciilor de Securitate.

Angajații cer salarii mai mari

Surse din companie ne-au declarat că liderii de sindicat de la Oil Terminal intenționează să se folosească de modificarea organigramei și numirea în companie a unui apropiat de-al lui Toma Petcu, ministrul Energiei, pentru a cere majorări salariale. Asta în condițiile în care salariile medii în Oil Terminal sunt peste salariile altor companii din domeniu, mult mai profitabile, iar compania se află într-un echilibru financiar fragil. De altfel, reprezentanții Ministerului Energiei -ne-au confirmat că, pe 26 iulie, la o zi după aprobarea numirii lui Nicu Ștefan, a avut loc o întâlnire între sindicate și o echipă de la minister, condusă de secretarul de stat Robert Tudorache. „Precizăm că tema salarizării personalului angajat al Oil Terminal  a fost una dintre temele abordate în această întâlnire. Conform legii, salariile angajaților Oil Terminal se negociează între conducerea Oil Terminal și sindicate”, au precizat, pentru RL, reprezentanții instituției.

Numirea unui colonel SPP în această companie strategică vine după ce, la începutul lunii aprilie, în fruntea Consiliului de Administrație al companiei de stat Oil Terminal a fost numit un expert în managementul deșeurilor, Gheorghe Cristian-Florin (41 de ani).

De la gaze de șist la uraniu

Totodată, pe 25 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea Adunării Generale a Acționarilor de la Compania Națională a Uraniului (CNU) luată pe 31 mai, prin care a fost revocat Consiliul de Administrație al societății. Cei cinci membri, printre care și fostul director general Romeo Urjan, au fost înlocuiți de alții cu mandate provizorii, pe patru luni sau până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor CA în conformitate cu OUG 109/2011.

Printre aceștia se află Cosmin Ghiță, un tânăr de 27 de ani care în luna aprilie a fost numit în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului de atunci, Sorin Grindeanu, așa cum a scris RL la acea vreme. Potrivit CV-ului său de pe LinkedIn, Cosmin Ghiţă a urmat studii în SUA și Rusia și are experienţă în energie, minerit, IT, echipamente medicale şi administraţie publică. El a lucrat timp de trei ani, în perioada aprilie 2012-martie 2015, pe postul de consilier la Chevron, gigantul american care a vrut să caute gaze de șist în România. Ceilalți membri provizorii sunt Gelu Mărăcineanu, fost director general, în 2016, al producătorului de uraniu, Mircea Dragoș Danubianu, Cornel Bobâlcă și Iulian Offenberg. 

Ministerul Energiei caută firmă de recrutare

Conform unui răspuns primit la solicitarea RL, Ministerul Energiei este aproape de publicarea în SEAP a documentației pentru achiziționarea unei firme de recrutare care să selecteze conducerile companiilor de stat din portofoliu, în conformitate cu OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. În paralel, sunt pregătite documentele de convocare a adunărilor generale pentru hotărârea declanșării procedurii de recrutare a membrilor permanenți în Consiliile de Administrație/de Supraveghere.

Până se va realiza acest lucru, Ministerul Energiei va prelungi mandatele membrilor provizorii numiți în aprilie în Consiliul de Supraveghere la Hidroelectrica, numiri care au stârnit critici aspre din mediul public și despre care RL a scris pe larg. De asemenea, pe 24 august, acționarii Nuclearelectrica se vor întruni ca să revoce cinci membri ai Consiliului de Administrație, ca urmare a expirării mandatelor provizorii ale acestora. Ministerul Energiei va face noi propuneri provizorii. Cum va expira și contractul provizoriu al directorului general Daniela Lulache (foto), iar un CA interimar nu poate numi pe altcineva cu mandat plin, de 4 ani, foarte probabil că mandatul Danielei Lulache va fi prelungit. 

Cele mai citite

Radu Drăgușin, ținta criticilor după meciul cu Galatasaray! Englezii îl consideră vinovat pentru golul decisiv al lui Osimhen

Radu Drăgușin, fundașul român de 21 de ani al lui Tottenham Hotspur, a fost aspru criticat de presa engleză după meciul pierdut de echipa...

Să vină banii! FCSB și-a asigurat deja o sumă importantă din parcursul european

FCSB a reușit o victorie importantă împotriva danezilor de la Midtjylland, scor 2-0, în etapa a patra din faza principală a Europa League, consolidându-și...

Nissan concediază 9.000 de angajați

Nissan a lansat un plan de reformă drastic pentru a depăși dificultățile financiare, care include reduceri de personal (9.000 de locuri de muncă), reducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă