33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialNoi de-aicea nu plecam!

Noi de-aicea nu plecam!

Criza politica se intensifica ieri in Ungaria dupa ce guvernul socialist-liberal a suferit o infrangere dura la alegerile locale desfasurate duminica, iar premierul Ferenc Gyurcsany a respins apelurile la demisie facute de seful statului si de opozitia de dreapta.
Actuala coalitie aflata la putere in Ungaria a reusit sa obtina la limita victoria la Budapesta, capitala tarii si oras-cheie din punct de vedere politic, insa opozitia de dreapta reprezentata de Fidesz a fostului premier Viktor Orban a obtinut o victorie impresionanta, castigand 18 din 19 judete si 19 din 23 de municipii, cu 52,62% din voturi, fata de 37,72% obtinute de coalitia socialist-liberala. Analistii politici sustin ca mentinerea capitalei sub administrare socialist-liberala l-ar putea ajuta totusi pe premierul Ferenc Gyurcsany sa surmonteze miscarea de protest declansata in urma cu doua saptamani, dupa ce a recunoscut ca a mintit populatia in legatura cu programul economic al tarii pentru a castiga alegerile din aprilie.
Liderul Fidesz, Viktor Orban, a amenintat ieri ca in cazul in care partidul socialist nu va face ce trebuie pentru demiterea premierului pana joi la ora 13.00, vineri dupa-amiaza va chema cetatenii maghiari in Piata Kossuth, in fata Parlamentului, considerand ca poporul l-a „concediat” pe Gyurcsany. In replica, premierul a anuntat ca pe 6 octombrie va cere un vot de incredere in Parlament. Dupa inchiderea urnelor, presedintele tarii, Laszlo Solyom, l-a acuzat pe premierul contestat ca submineaza democratia prin refuzul de a demisiona si a cerut Parlamentului sa voteze o motiune de cenzura impotriva actualului sef al executivului.
Procedura de inlaturare din functie a premierului ungar este insa foarte dificila din cauza reglementarilor legale stabilite dupa caderea regimului comunist in 1989 si a Constitutiei, parlamentarii neavand nici o obligatie constitutionala in acest sens. In afara furtunii politice, pietele financiare au fost ieri grav afectate, fiind palpabila nelinistea privind capacitatea premierului Gyurcsany de a continua reformele economice dupa infrangerea coalitiei. Rezultatele alegerilor arata ca va exista mereu o bomba cu efect intarziat pe piete din cauza incertitudinii viitorului lui Gyurcsany, estimau analistii la Budapesta. Saptamana se anunta agitata pentru Ungaria, dar socialistii si liberalii, aflati la putere, desi presati de Fidesz sa-l demita pe premier, vor refuza, constienti ca acesta ar fi doar primul pas spre preluarea controlului de catre Fidesz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă