Singura certitudine cu privire la starea coalitiei este ca sufera de sindromul pandemiei porcine. Multe dintre iesirile socante ale ministrilor Cabinetului Boc sunt identice cu cele ale unor bolnavi care nu raspund la vaccinul administrat de un medic de dispensar comunal depasit de situatie. Lumea se uita mirata si nu intelege de ce liderii celor doua partide guvernamentale si-au mai dat mana daca stiau ca nu pot sa lucreze impreuna, mai ales in perioade critice, asa cum este recesiunea economica actuala. Ce rost a mai avut semnarea unui parteneriat de guvernare daca PSD trage tot timpul hais, iar PDL cea, din motive de orgoliu si patimi politice, in conditiile in care criza devoreaza binele natiunii, atat cat a mai ramas din el? Cata grija a avut coalitia de tratamentul antirecesiune din perspectiva diminuarii efectelor la nivel macroeconomic o pot spune patronii care si-au inchis firmele sau cei ramasi fara locuri de munca.
Liderii celor doua partide au vrut sa-i vada lumea luptandu-se unii cu altii, asa cum au facut-o si cand stateau impreuna pe banca opozitiei, aratand un discernamant limitat, ingrijorator, fata de o situatie grea cu un sfarsit imprevizibil si greu de fixat in timp. Singurul lucru care a contat in tot acest timp a fost lupta pentru denigrarea adversarului prin folosirea unor metode care nu au nici o legatura cu functionarea unei coalitii politice. Un asemenea comportament bizar poate deveni materie prima pentru un studiu care sa explice cum se rateaza o guvernare din prostie. Modul cum au inteles pesedistii sa colaboreze cu pedelistii arata ca actualul Executiv sufera de o boala contagioasa daca liderii celor doua formatiuni politice cred in continuare ca in acest fel pot castiga puncte pentru candidatii la prezidentiale. De luni de zile nu am auzit decat de certuri, atacuri, intrigi, acuzatii, urmand astfel traditia vremurilor cand PSD era la putere, iar PD juca table cu PNL in opozitie.
Vedeti si dumneavoastra, ca si mine, ca nu conteaza nimic din ce se intampla astazi in tara sau ce va fi in viitor, cine va raspunde pentru caderea in prapastie si cine va avea de platit pentru timpul pierdut in sedinte de tot felul, unde se discuta, printre altele, strategii marca Vanghelie sau sondaje fabricate la comanda dupa placul prezidentiabililor pentru manipularea electoratului. L-am urmarit atent pe domnul Geoana cand vorbea luni despre rezultatul intalnirii avute cu "colegii" de coalitie si am avut impresia, dupa tonul extrem de sobru folosit, ca liderul PSD va anunta iesirea de la guvernare din cauza neintelegerilor existente. A fost o iluzie sa cred ca guvernantii sunt in stare sa ia o decizie, fie ea si una stramba, dupa atatea amenintari facute in public de catre unii ministri care nu stiu sa faca altceva decat sa sufle in trompeta, lasand balta treburile ministerului.
Om cu greutate, care viseaza sa ajunga seful statului, Mircea Geoana a considerat apelul facut partenerilor ca pe o victorie, ca si cum aceasta conceptie propagandistica era una de interes national, asteptata de toata lumea cu gura cascata. Fals, domnule Geoana! Pierdeti timpul cu baliverne, iar oamenii se uita lung cum tocati zilele cu apeluri penibile pentru un sef de partid care conduce jumatate de Guvern. Dupa sapte luni de mandat, se vine cu un balast de declaratie prin care se cere o pactizare in coalitie ca si cum ministrii social-democrati ar fi usa de biserica in comparatie cu cei ai partidului condus de premierul Boc. Atunci cand tara are nevoie de solutii pentru contracararea crizei, care lasa urme in vietile oamenilor, bravii nostri guvernanti, prinsi in tot felul de jocuri si interese, nu gasesc altceva mai bun de facut decat sa se certe, apoi sa se impace, dupa care o iau de la capat. Vestile nu sunt bune, stimabililor.
Economia scartaie rau, prin buzunare incepe sa sufle vantul, iar locurile de munca despre care se vorbea in programul de guvernare sunt pe cale de disparitie. Va doare undeva de avertismentele asupra evolutiei economice negative daca si astazi va bateti pentru suprematie in coalitie. Gandul va este doar la Cotroceni, pentru care Geoana nu poate sa mai doarma noaptea, in timp ce Boc mesteca cuvinte din care nimeni nu mai intelege nimic cand se discuta de reducerea agentiilor, de impozitul forfetar sau de banii cheltuiti pe investitii-fantoma. Cata treaba are si premierul cu economia se poate vedea din falimentul miilor de firme in cele sapte luni de guvernare. Despre atragerea banilor europeni se vorbeste ca la meciurile de fotbal. S-a promis mult si se face putin. Coruptia toarce, DNA lucreaza la fara frecventa, iar locatarul de la Cotroceni, care nu poate trai fara adversar, silabiseste termeni economici pentru a da teme pentru acasa prim-ministrului.
Ceea ce nu inseamna ca sta linistit cand il aude pe Geoana acuzandu-l ca se amesteca in treburile Guvernului. Nu gasesc alta concluzie la editorialul de fata decat sa-i invit pe politicienii coalitiei sa citeasca atent documentarul "Romanii sunt bolnavii Europei", publicat astazi in ziarul nostru, pentru a afla cum arata starea de sanatate a poporului in plina recesiune economica. Daca o asemenea situatie dezastruoasa ii multumeste, atunci sigur au, la randu-le, nevoie urgent de un tratament pentru a renunta la joaca de-a coalitia pe fondul unei suferinte generale la agravarea careia au contribuit din plin, printr-o jalnica manipulare, circarii din Palatul Victoria si nu numai.