20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNinge... pe Marte!

Ninge… pe Marte!

Oamenii de stiinta de la NASA au declarat ca pe Marte ar putea exista ierni albe. Un instrument laser de pe sonda Phoenix a detectat fulgi de nea proveniti din norii aflati deasupra locului unde a aterizat sonda. Jim Whiteway, liderul cercetatorilor care se ocupa de statia meteorologica a sondei, a declarat ca Phoenix a trimis informatii pe Pamant potrivit carora pe Marte exista zapada, gheata iar norii se formeaza deasupra ei, desi zapada se vaporizeaza inainte sa atinga solul, informeaza Daily Mail.

"Nu am vazut niciodata asa ceva pe Marte. Speram ca vom gasi si locuri unde zapada atinge solul", a spus Whiteway. Sonda a gasit, de asemenea, si dovezi ca praful de pe suprafata Planetei Rosii se aseamana, in compozitia lui chimica, cu apa de ocean, confirmand astfel teoria ca pe Marte a existat odata apa lichida, ce a putut sustine viata.

Dupa cum transmite Realitatea TV, NASA a prelungit misiunea Phoenix pana cand sonda va muri in frigul si intunericul iernii martiene. Sonda a functionat deja mai mult decat se astepta, aceasta fiind adusa pe Marte in luna mai, iar cercetatorii au precizat ca se vor folosi de aceasta pana in ultimul moment. Programata sa dureze 90 de zile martiene, cunoscute drept soli, sonda a functionat peste 120 de zile. Oamenii de stiinta stiau ca este probabil sa ninga pe Marte, dar dovezile aduse de Phoenix au confirmat aceste banuieli.

Sonda a adunat mai multe probe ca pe Planeta Rosie exista apa. In luna iulie, Phoenix a confirmat prezenta apei, dupa ce a descoperit gheata si o substanta chimica, perclorat, folosita cateodata de plante si microbi.

Peter Smith, investigatorul principal al sondei, a declarat ca Marte se invarte mai mult ca Pamantul, astfel incat din cand in cand exista momente in care polii sunt indreptati direct spre Soare. In acesta perioada, acolo este mai cald si este posibil ca gheata descoperita de Phoenix sa se topeasca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă