19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNiculae Vidu, omul de legatura dintre Rompetrol si Sterling

Niculae Vidu, omul de legatura dintre Rompetrol si Sterling

Niculae Vidu este romanul care apare in posturi de conducere in doua firme care au afaceri cu petrol la Marea Neagra. Potrivit Business Standard, Vidu este atat administrator al Rompetrol Well Services SA, cat si director general adjunct al reprezentantei in Bucuresti al companiei canadiene Sterling Resources Limited.

Stephen Birrell, director general al Midia Resources, a declarat ca Vidu este director adjunct al companiei, acesta lucrand pentru Sterling Resources din 1997.

Niculae Vidu este in acelasi timp si administator la Rompetrol Well Services SA, o firma din grupul Rompetrol cu sediul in Olanda, la care Dinu Patriciu este actionar principal.

Rompetrol a transmis printr-un comunicat de presa ca a existat un contract comercial cu firma Sterling in 2005, contract care s-a incheiat insa un an mai tarziu.

Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a declarat la Realitatea TV ca nu cunostea ca ar exista o legatura intre cele doua firme. "Care-i legatura cu Patriciu? Intrebati-l pe domnul Patriciu, ca nu-i angajatul meu. Ce sa fac eu, sa discut despre un angajat al lui Sterling, ce legatura am eu cu asta in calitate de fost prim ministru?".

Midia Resources, firma despre care oficialii Agentiei pentru Resurse Minerale au declarat ca va deveni al treilea mare jucator de pe piata interna de gaze, a fost infiintata in 2007 cu un capital social minim de 200 de lei.

Din datele Registrului Comertului, compania nu a avut niciodata angajati, administratori sau vreo cifra de afaceri. Midia Resources este detinuta de canadienii de la Sterling Resources.

Firma canadiana detine in largul Marii Negre doua perimetre importante de zacaminte: Pelican 13 si Midia 15. Inainte disputei dintre Romania si Ucraina, adica inainte de 1997, zonele au fost concesionate, prin Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, de la o alta companie.

Sterling Resources are, prin intermediul unor societati off-shore, drepturi de exploatare a unor campuri petroliere si gazeifere din Marea Britanie, Franta si Romania. Anul trecut, in perioada iulie-septembrie, firma a obtinut un profit net de aproape un milion de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă