6.8 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialNicolescu, baronul PSD de Argeș, a scăpat temporar de condamnarea la 9...

Nicolescu, baronul PSD de Argeș, a scăpat temporar de condamnarea la 9 ani și jumătate pușcărie

Inalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită dosarul de corupție al lui Constantin Nicolescu, fost președinte al CJ Argeș,  înapoi la Curtea de Apel  București pentru rejudecare.

Curtea de Apel București l-a condamnat pe Nicolescu la nouă ani și jumătate închisoare. Nicolescu este în închisoarea Colibași, unde execută o altă condamnare, de șapte ani și opt luni închisoare, tot pentru corupție.

Potrivit hotărârii de azi, instanța de trei judecători  de la Înalta Curte "a admis apelurile formulate de inculpații Constantin Niculescu, Iuliana Pintilie, Dobre Grigore, Aurelia Florescu, Sabina Bocioacă, Lavinia Mercea, Ionel Didea, Mihail Nicoară, Olga Stancu, Ecaterina Pletoiu, și Cristina Dobre împotriva sentinței penale nr. 271, din data de 4 iulie 2014, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Penală, și trimite  cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Menține actele îndeplinite până la data de 30 mai 2014. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului".

De ce Înalta Curte a dispus rejudecarea

Pesedistul Constantin Nicolescu a fost condamnat de Curtea de Apel București, la data de 4 iulie 2014,  la o pedeapsă privativă de libertate 9 ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de corupţie în care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.

Specialiștii consultați de România Liberă spun că instanța Curții de Apel București ar fi uitat să se pronunțe pe o infracțiune de fals din arhiva de infracțiuni imputate lui Nicolescu în acest dosar. Potrivit acestora, instanța supremă, ca instanță de apel se putea pronunța și pe această insfracțiune de fals, dar o decizie a CCR, apărută în ultimul an, interzice această procedură. 

Cel mai probabil, până la decizia finală în acest dosar, Constantin Nicolescu va scăpa de infracțiune de fals deoarece va interveni termenul de prescripție.

DNA i-a acuzat pe Nicolescu şi alte 11 persoane că au fi fraudat fonduri europene în valoare de 1,2 milioane euro. Procurorii susţin că Nicolescu ar fi accesat fondurile europene PHARE prentru construcţia unui pod în localitatea Căteasca, despre care ar fi arătat că a fost afectat de inundaţiile din 2005, deşi podul era deteriorat anterior. De asemenea, DNA susţine că firma ZEUS, care a construit podul, a fost avantajată în cadrul procedurii de licitaţie. Procurorii îl acuză pe Nicolescu că a aprobat ilegal suplimentarea contractului pentru podul de la Căteasca cu suma de un milion de euro. 

Ce condamnare mai are Nicolescu

Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la șapte și opt luni închisoare într-un alt dosar, în care DNA l-a acuzat că a accesat ilegal fonduri Phare, cu acte false, prejudiciul fiind de circa 900.000 de euro.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi, la câte patru ani de închisoare cu executare, Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti la data faptelor, şi Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA.

Au mai fost condamnați: Gheorghe Nicuţ, primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, din judeţul Argeş, toţi în funcţii la data faptelor.  Primarii au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Cele mai citite

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...

Real Madrid, cel mai bun club din lume în 2024! FCSB, pe locul 49 în ierarhia IFFHS

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS) a desemnat Real Madrid drept cel mai bun club din lume pentru anul 2024, recunoscând...

Transelectrica anunță un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, în valoare de 9,49 miliarde lei

Transelectrica estimează că 66% din finanțare va proveni din tariful reglementat de transport, 17% din venituri obținute prin alocarea capacităților, iar alte 17% din...
Ultima oră
Pe aceeași temă