3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy, la un pas de judecată

Nicolas Sarkozy, la un pas de judecată

Procuratura Naţională Financiară din Franţa a cerut ca fostul preşedinte al ţării, Nicolas Sarkozy, să fie judecat pentru corupţie, trafic de influenţă şi violarea secretului profesional în scandalul interceptărilor, a relatat sâmbătă cotidianul Le Parisien, citat de EFE.

Procuratura, a cărei solicitare urmează să fie validată de judecătorii de instrucţie, a cerut în această săptămână trimiterea în judecată a avocatului lui Sarkozy, Thierry Herzog, şi a fostului magistrat Gilbert Azibert.

Ancheta s-a încheiat în 2016, însă mai multe recursuri au crescut durata procesului.

În iulie 2014, Sarkozy a fost inculpat în acelaşi caz pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi ascunderea violării secretului profesional.

Magistraţii i-au urmărit apelurile telefonice pe fondul suspiciunilor că ar fi primit finanţări de la regimul libian al lui Moammar Ghadafi în timpul campaniei electorale din 2007 în urma căreia Sarkozy a devenit preşedinte.

Din întâmplare, între aceste înregistrări s-au descoperit convorbiri între fostul preşedinte francez şi avocatul său din care se deducea că încercau să obţină, prin intermediul lui Azibert, informaţii secrete dintr-un alt dosar în care se ancheta dacă Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L'Oréal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012.

Unele dintre aceste convorbiri telefonice au fost transcrise şi publicate în presă, iar din ele se subînţelegea că Sarkozy era dispus să-l ajute pe judecătorul Azibert să obţină un post în Monaco în schimbul influenţării de către acesta a deciziei Tribunalului Suprem în cazul Bettencourt.

În martie 2016, Tribunalul Suprem a validat în sentinţă definitivă cvasitotalitatea interceptărilor convorbirilor fostului preşedinte, pe baza cărora procuratura îşi instrumentează cazul, ceea ce lasă deschisă calea spre un posibil proces.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă