19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNicolae Popa nu ar fi putut obtine legal pasaportul

Nicolae Popa nu ar fi putut obtine legal pasaportul

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, arestat miercuri in Indonezia, nu ar fi putut obtine, conform legii, o alta prelungire a pasaportului sau, dupa ce a solicitat acest lucru in 2001, si nici nu ar fi putut obtine dupa 2004 eliberarea unui nou document de calatorie. Potrivit legii, este imposibil ca Nicolae Popa sa fi obtinut o alta prelungire a valabilitatii pasaportului sau, dupa ce acesta a fost prelungit o data. Orice prelungire este vizibila in pasaport, iar Popa obtinuse deja in 13 februarie 2001 prelungirea pasaportului sau simplu la Ambasada Romaniei de la Jakarta – scrie ziare.com.

Dupa data de 16. 07.2004, cand a expirat pasaportul lui Nicolae Popa, acesta nu mai figureaza in arhivele autoritatilor romane ca avand documente de calatorie valabile. De altfel, MAE a informat ca dupa februarie 2001, acesta nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii Romaniei din Jakarta. In ceea ce priveste emiterea pasapoartelor, MAE este doar un intermediar si nu emite pasapoarte simple. Institutia care le emite este Ministerul de Interne prin Directia Generala Pasapoarte (DGP).

Potrivit legislatiei in vigoare, solicitantul aflat in afara tarii depune actele la misiune, aceasta le trimite in tara, la Directia de relatii consulare ale MAE (DRCO), care le trimite la MAI – DGP pentru confectionare si emitere. Dupa emitere, pasaportul este trimis de MAI – DGP la MAE – DRCO, care il trimite la misiune. Pana la data de 10 decembrie 2008 oficiile consulare puteau prelua dosare de obtinere a pasaportului simplu doar pentru cetatenii care aveau domiciliul legal in strainatate.

Astfel, conform art. 15 , alin. 2 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.207 pentru modificarea si completarea legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata la data de 10 decembrie 2008 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 831, "cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple se depun personal de catre solicitanti, in tara, la serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, iar in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei".

In prezent, conform Legii 248/2005, art. 18, valabilitatea unui pasaport simplu, pentru persoanele care au depasit varsta de 25 de ani, este de 10 ani, fara drept de prelungire. MAE a informat vineri ca "Nicolae Popa nu figureaza in evidentele MAE ca detinator de pasaport diplomatic sau de serviciu. Conform datelor existente in arhiva Ambasadei Romaniei in Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat in ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta si a solicitat prelungirea valabilitatii pasaportului simplu, aceasta data fiind cu un an inainte de ziua in care a fost emis mandatul de arestare".

Interpol Bucuresti a fost anuntat, joi, de catre Interpol Jakarta cu privire la arestarea, la data de 2 decembrie, a lui Nicolae Popa, in varsta de 45 de ani, urmarit international din anul 2002 in dosarul FNI. Pe numele acestuia a fost emis in ianuarie 2002 un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea de infractiuni economice, iar in iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si delapidare, fiind condamnat la 15 ani inchisoare si la plata despagubirilor catre partile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei. Popa este invinuit pentru crearea unui prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă