9.5 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialNici o scuză pentru a nu vizita Praga

Nici o scuză pentru a nu vizita Praga

Probabil că aveţi în casă ceva cristal de Bohemia şi în gaşcă mulţi prieteni care au fost la Praga. Oraşul de aur, oraşul cu podul celebru, oraşul lui Kafka. Dar voi nu l-aţi vizitat. Ar fi cazul.

Centrul Pragăi e împărţit în două: oraşul vechi, ce datează de pe la anul 1000, şi oraşul nou, întemeiat la 1300. Clădirile din ambele oraşe s-au păstrat de-a lungul secolelor intacte, oferind astfel iubitorilor de arhitectură o lecţie de istorie pe viu.

Începeţi chiar din centrul centrului, adică din piaţa Wenceslav, străjuită de clădiri ce par decupate din cărţile cu poveşti şi păzi­tă de statuia ecvestră a sfântului cu acelaşi nume. Care i-a ajutat probabil, în noiembrie 1989, pe cehi să scape de comunism printr-o revoluţie de catifea. Aici bate inima shoppingului în Praga şi tot aici se află Muzeul de ştiinte naturale. Piaţa Wenceslav vă va lua cel puţin o jumătate de zi sau mai bine, iar dacă obosiţi, există multe restaurante şi cafenele unde vă puteţi odihni trupul şi încânta sufletul admirând cehoaicele frumoase ieşite la cumpărături.

La câteva străduţe (înguste dar pline de farmec) distanţă se află Piaţa Stare Mesto. La fiecare oră fixă, din turnul cu ceas al primăriei ies personaje de poveste ce anunţă ora exactă şi încântă auditoriul de la copii de câţiva anişori până la pensionari. Şi, într-o notă mai puţin magică, în această piaţă se află un oficiu poştal de unde să trimiteţi vederi celor dragi de acasă, dar şi o casă de schimb valutar, unde veţi obţine cel mai bun curs atunci când vreţi să cumpăraţi coroane. E vizavi de casa memorială şi de Muzeul Kafka – dacă sunteţi într-o dispoziţie literară de ce nu faceţi un popas şi aici?
Alte străduţe împodobite de cafenele şi restaurante şi străjuite de ziduri înalte duc spre o nouă destinaţie premium din centrul Pragăi: Podul lui Carol. Însă, înainte de a păşi pe pod, mai zăboviţi puţin la piciorul lui unde se află o galerie comercială, un muzeu al terorii şi… un club imens, poate cel mai vestit din Praga. Îl veţi găsi cu siguranţă orientându-vă după ritmurile house ce se aud de acolo sau pur şi simplu urmărind mulţimile de tineri.

Podul Carol este plin de viaţă în orice anotimp. Sfinţii vă privesc părinteşte din statuile ce împodobesc podul iar vânzătorii ambulanţi vă îmbie la suveniruri de tot felul. Cam atât despre simbolul oraşului, deoarece Podul cu statui merită văzut şi nu povestit.

Dincolo de pod începe Praga din filme, cu străduţe în pantă ce urcă până sus la castel. Dacă vă nimeriţi în zonă, în preajma amiezei, grăbiţi pasul, pentru că fix la ora 12.00 se schimbă garda la palat. Ne este o ceremonie la fel de fastuoasă ca la Buckingham sau la fel de riguroasă ca la palatul regal din Stockholm, însă merită văzută pentru culoarea locală şi pentru fanfara ce cântă de la ferestre şi din balcoane.

Castelul este cel mai vizitat obiectiv turistic din Praga. Şi se întinde pe aproape opt hectare. După porţile palatului se află galerii de artă, bazilici, muzee, corpuri de clădiri destinate iniţial locui­tului, fiecare în parte fiind un mic palat. Şi parte integrantă a palatului este catedrala Sf. Vitus. Loc de pelerinaj pentru majoritatea turiştilor ce vin la Praga, credincioşi sau nu. Intraţi, faceţi poze şi apoi ieşiţi şi admiraţi Praga de la înălţime – e o privelişte ce merită toţi banii, conformă aşadar cu cele spuse de prietenii voştri despre oraşul de aur.

La Praga se poate ajunge direct cu compania Czech Airlines (CSA), care operează singurul zbor direct între Bucureşti şi capitala cehă. Sunt câte două sau trei zboruri pe zi, dar cea mai convenabilă variantă este să plecaţi cu zborul de dimineaţă (pleacă la 7.20 de pe aeroportul Otopeni) şi zborul de seară la retur (pleacă la 21.35 din Praga), asigurându-vă, astfel, că nu pierdeţi două zile de plimbări prin capitala cehă. Preţurile încep de la 209 euro. Conexiuni şi preţuri conve­nabile oferă şi companiile Lufthansa sau Malev.

Cele mai citite

FCSB – Midtjylland. Joyskim Dawa a reacționat după ce a fost lăsat pe banca de rezerve

Joyskim Dawa (28 de ani) a fost lăsat pe banca de rezerve de FCSB în partida cu Midtjylland. Înaintea jocului, stoperul camerunez, care a...

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...

Zelenski spune că ar fi inacceptabil ca Europa să ofere Kremlinului concesii pentru a opri invazia Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ar fi "inacceptabil" ca Europa să ofere Kremlinului concesii pentru a opri invazia Ucrainei, notează AFP. Cererile lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă