14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNiazov, un dictator uitat

Niazov, un dictator uitat

Cand te uiti la meritele pe care le-a acumulat Niazov in decursul vietii sale de sef turkmen iti vine sa spui ca Ceausescu, Pinochet, Bocassa si altii au fost niste dictatori diletanti.
L-au instalat sovieticii in 1985 in fruntea partidului comunist local, l-au reinstalat si compatriotii sai, dupa ce Turkmenistanul a devenit independent. Iar el a transformat frumusel vechiul partid unic in noul partid unic, bucuros ca a scapat de Moscova si banuind ca occidentalii nu vor intarzia sa-si faca aparitia, atrasi de uriasele rezerve de petrol si gaz metan. Repede a devenit „parinte al tuturor turkmenilor”, a inchis gura opozitiei, a inceput sa-si inalte statui colosale, si-a croit un cult al personalitatii pe cinste, luandu-se la intrecere numai cu Stalin si Mao. Occidentalii au inchis ochii si nu au mai vazut nicio urma de dictatura. Firma franceza Bouygues Construction a acceptat cu mare voiosie sa construiasca cea mai mare moschee din Asia Centrala, cu minarete inalte de 90 de metri. Iar nu departe de moschee, pentru 100 milioane de dolari, aceeasi firma franceza a construit si cavoul familiei Niazov, unde va fi dus defunctul. Totul s-a petrecut fara prea mari scandaluri si proteste, disidentii erau inchisi sau expulzati, nimeni nu misca in front, mai cu seama ca devizele occidentale soseau garla. Organizatia internationala pentru drepturile omului mai cartea din cand in cand, dar niciun scandal notoriu nu l-a deranjat pe Niazov in timp ce se vanturau generoasele principii ale dreptului international de interventie. Vazand omul ca este de neinlocuit, nu e de mirare ca a inceput sa se simta etern. Repede a devenit presedinte pe viata, poet oficial al patriei, istoric oficial al patriei s.a.m.d. Megalomania lui Saparmurat Niazov a atins o noua cota in momentul cand a inceput sa se inspire si din obiceiurile Romei imperiale. Pai daca imparatul Augustus a botezat in calendar o luna cu propriul sau nume, iar lunii august ii spunem si astazi august, de ce sa nu fie rebotezate si lunile calendarului turkmen? Asa ca luna ianuarie la turkmeni este deja Turkmenbashi. Spre aceasta luna privesc turkmenii cu spaima, intrebandu-se ce alte genii si ce alti pater patria le rezerva viitorul.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă