18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNewsweek: Urmatoarea criza a datoriilor, dupa cea din Dubai, ar putea avea...

Newsweek: Urmatoarea criza a datoriilor, dupa cea din Dubai, ar putea avea loc in Europa de Est

Urmatoarea criza a datoriilor, dupa problemele emiratului arab Dubai, ar putea fi inregistrata in statele din Europa de Est, confruntate cu un nivel ridicat de indatorare, potrivit revistei americane Newsweek, consultata de Mediafax.

Anuntul Dubaiului, la sfarsitul lunii noiembrie, privind un moratoriu la plata datoriilor principalului grup de stat a determinat retragerea investitorilor de pe pietele din Orientul Mijlociu, ca Abu Dhabi sau Kuweit.

Devine, insa, din ce in ce mai clar ca urmatoarele victime ale crizei nu vor fi tarile din Orientul Mijlociu, care dispun de lichiditati considerabile, si mai degraba statele aflate "la periferia Europei", considera analistul Newsweek Jerry Guo.

O criza lenta se pregateste in Europa de Est, unde Bulgaria, Ungaria si Tarile Baltice se confrunta cu un grad ridicat de indatorare in raport cu Produsul Intern Brut. Chiar daca intrarea in incapacitate de plata este putin probabila, singurele state care s-au confruntat cu o astfel de situatie in ultimul deceniu fiind Argentina si Ecuador, temerile privind capacitatea guvernelor si a corporatiilor de stat de a-si onora datoriile sunt in crestere, potrivit unui articol postat de Guo pe blogul revistei.

Urmatoarea criza va avea loc in Europa Centrala si de Est, ca urmare a nivelului ridicat de indatorare pe termen scurt, a veniturilor insuficiente si a lipsei de lichiditati, potrivit Pimco, una dintre cele mai importante companii de pe piata mondiala a tranzactiilor cu obligatiuni.

"Venim dupa o perioada in care au fost pompate in piata lichiditati asa de mari incat au ignorat foarte multe riscuri fundamentale. Exista, inca, efecte ale crizei de anul trecut", a declarat directorul Pimco, Mohamed El-Erian.

In pofida cresterii pietelor emergente in 2009, evolutia din emiratul arab Dubai ar putea marca ultimul act al crizei financiare mondiale: parasirea de catre investitori a economiilor cu probleme.

Un indiciu al problemelor care vor urma pentru Europa Centrala si de Est este cresterea costurilor de asigurare a datoriilor tarilor fata de riscurile de restructurare sau default. Costurile asigurarii in regiune au crescut de cateva ori fata de sfarsitul anului trecut.

Contractele credit default swap (CDS) pentru datoria Letoniei sunt evaluate la 5,3 puncte, aproape de nivelul CDS-urilor pentru datoria Dubaiului, se arata in articolul citat.

Totodata, state ca Irlanda, Grecia sau Portugalia sunt considerate din ce in ce mai mult ca find intr-o situatie similara cu cea a tarilor din Europa de Est.

In urma cu cateva luni, aceste state prezentau un grad ridicat de atractivitate pentru investitori, in asteptarea unei recuperari economice la nivel mondial, insa dificultatile emiratului Dubai privind achitarea datoriilor au evidentiat fundamentele economice slabe ale acestor economii.

La fel cum precedentele valuri ale crizei mondiale s-au concentrat pe sectoarele imobiliar, banci si consumatori, ultima victima ar putea fi ratingurile suverane, noteaza analistul Newsweek.

Grupul Dubai World, controlat de stat, a cerut pe 25 noiembrie un moratoriu de sase luni pentru datoriile unor companii ale grupului. Dubai World are datorii de 59 de miliarde de dolari.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă