Criza acuta de lichiditati in care a intrat statul a dus la intarzieri in plata salariilor persoanelor cu dizabilitati si a bugetarilor.
Plata salariilor bugetarilor si a pensiilor este in pericol din cauza crizei acute de lichiditati in care a intrat vistieria statului. Insa nu numai vistieria golita a dat peste cap trezoreriile care trebuie sa faca plati in aceasta perioada, ci si lansarea, de la 1 noiembrie, a Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale. Incercand sa se conformeze la noua structura, trezoreriile au intarziat cu aproape o saptamana sa vireze sumele necesare pentru plata indemnizatiilor persoanelor cu dizabilitati, alocatiilor pentru copii si mame etc.
Un singur lucru pare sa nu fi suferit intarzieri din cauza crizei de lichiditati: petrecerile cu sampanie ale structurilor din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, "organizate probabil pentru a sarbatori reusita de a lasa bugetul pustiit", dupa cum ne-a semnalat o persoana cu dizabilitati, profund afectata de neprimirea la timp a indemnizatiei proprii si de insotitor. "Ma mir cum nu s-au inecat cu sampanie, dupa cum au umilit pe cei mai oropsiti dintre oameni – nevazatorii si celelalte persoane cu handicap grav, ne-a spus A.P., cu durere in glas.
In cazul persoanelor cu dizabilitati grave, indemnizatiile erau platite, de regula, in data de 15 a lunii. De la Primaria Sectorului 3 ni s-a comunicat ca abia de maine se vor plati prin mandat postal indemnizatiile.
"Cred ca s-a produs o isterie in randul populatiei si presei cu aceste intarzieri de plata ale prestatiilor sociale. Totul a fost generat de inertia trezoreriilor, care, intr-o prima faza, au mers pe vechea structura si abia apoi si-au adaptat raportarile in functie de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (ANPS)", ne-a declarat Adrian Toader, presedintele ANPS.
Bugetul pe 2008 pentru toate prestatiile sociale a fost stabilit la 2,9 miliarde euro. "In prezent au fost virati catre agentiile judetene toti bani pentru toate prestatiile sociale, iar beneficiarii ii vor primi pana inainte de Craciun, in functie si de activitatea Postei", a conchis Toader. Totusi, se pare ca unele intarzieri au aparut si din cauza legislatiei imperfecte. "Toate prestatiile sociale au termen de plata intre 5 si 25 ale lunii.
Pentru aceste prestatii contribuie atat Ministerul Muncii, cat si consiliile judetene. Legea nu prevede clar care trebuie sa fie contributia consiliilor. Unele contribuie cu 5%, altele cu 50%. Daca unele consilii judetene nu vireaza banii din lipsa de fonduri, sumele trebuie oricum acoperite de la bugetul de stat. Pana cand se fac redistribuirile de la buget apare o intarziere de plata", ne-a explicat Mariana Campeanu, ministrul Muncii.
In ciuda declaratiilor linistitoare ale diversilor oficiali aflati in prag de parasire a posturilor guvernamentale, situatia fondurilor pentru salarii si alte drepturi sociale este sumbra in intreaga tara. La Constanta, cadrele medicale se tem ca vor ramane fara bani de sarbatori, in conditiile in care salariile lor se inversuneaza sa nu soseasca de la Bucuresti. Haosul banesc tinde sa se agraveze si bugetarii din sanatate devin din ce in ce mai furiosi, in conditiile in care unii dintre angajatii sistemului sanitar local au fost deja platiti si premiati cu ocazia Craciunului, iar altii nu au primit nimic.
O situatie asemanatoare exista si la Iasi, unde medicii si asistentele au iesit ieri in strada, revoltati ca nu vor avea ce sa puna pe masa de Craciun. Din cauza lipsei de lichiditati si a secatuirii bugetelor multor primarii din Romania exista si alti napastuiti care vor face foamea de sarbatori. Astfel, mii de beneficiari ai venitului minim garantat isi asteapta ajutoarele in fiecare zi, in timp ce pentru sugarii care nu pot fi alaptati la san primariile au terminat stocurile de lapte praf.