3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialNetbook-ul a murit! Trăiască tabletele!

Netbook-ul a murit! Trăiască tabletele!

iPad-ul avea nevoie de un competitor, iar Samsung s-a gândit să aducă unul pe piaţă, denumindu-l Galaxy Tab. Însă, cu doar două tablete pe piaţă, unde este războiul tabletelor preconizat pentru 2010?

Sunt subţiri, cântăresc sub un kilogram, nu au nevoie de mouse sau tastatură pentru că răspund la comenzile făcute cu degetul direct pe ecranele senzitive şi, cel mai important, fac cam ceea ce se poate face cu un desktop sau un laptop. Este vorba de tablete care vor să ne convingă că sunt la fel de utile ca un netbook, dar cu siguranţă mult mai atractive ca mod de utilizare şi design.

Deşi pieţele asiatice au lansat mai multe modele, care au rămas distribuite fie numai la nivel local, fie au invadat pieţele americane şi canadiene, la nivel mondial, în momentul de faţă, există doar două tablete care au făcut valuri: iPad-ul produs de Apple şi Galaxy Tab, produs de Samsung.

În afară de Apple şi Samsung, mai multe companii se pregătesc să scoată pe piaţă produse similare, lucru care ar putea dăuna celor două mari companii. Cu toate acestea, iPad-ul şi Samsung se pot bucura de o mare cotă de piaţă şi vor putea vinde în voie tuturor celor care nu vor să mai aştepte noi modele – pentru că, la un moment dat, preţurile vor scădea – şi îşi doresc o tabletă chiar acum. Cu semnale nu tocmai foarte clare că alte companii vor lansa noi modele de tablete până de Crăciun, cei doi mari producători ar putea ajunge la un apogeu al vânzărilor în perioada sărbătorilor, în ciuda faptului că o astfel de tabletă costă între 499 şi 899 euro, în funcţie de capacitate şi dotări tehnice.

Strategia Apple: centru multimedia

iPad-ul celor de la Apple a venit pe piaţă nu ca netbook cu funcţii ­depline, ci ca un dispozitiv multimedia, pe care utilizatorii să-l folosească mai mult ca un centru de „entertainment”, decât ca un netbook. Chiar dacă utilizatorii pot naviga pe internet şi au acces la e-mail sau la alte funcţii pe care le folosesc în munca de zi cu zi, gadgetul Apple este mult mai bun pentru jocuri interactive şi vizionarea de filme.

Din păcate, la capitolul filme, utilizatorii din România nu au acces la sistemul de închiriere prin iTunes Movie Store. Există alte aplicaţii prin care aceştia îşi vor putea încărca filme pe iPad, dar asta numai după ce le vor transforma (cu ajutorul unui calculator în formatul suportat de iPad – mp4).

Estimările analiştilor arată că se vor vinde aproximativ 10 milioane de iPad-uri până la finalul acestui an. Aceste estimări vin să întărească informaţiile făcute publice de Apple, care a declarat în urmă cu câteva săptămâni că a început să aibă un profit mai mare din vânzarea iPad-urilor, decât cele obţinute din comercializarea liniei de produse (cu peste zece modele) iPod. Oficialii companiei au spus că există chiar o problemă în a ţine pasul cu comenzile.

Galaxy Tab, mai mult decât o tabletă

Produsul sud-coreenilor de la Samsung este considerat de unii un concurent foarte puternic pentru iPad, în timp ce alţii îl găsesc doar un produs mai mic şi care încearcă să copieze. Însă, dacă este să gândim la rece, produsul are câteva avantaje care ar putea să bată iPad-ul. De exemplu, chiar dacă este o tabletă, galaxy tab beneficiează de toate funcţiile sistemului de operare Android.

Astfel, funcţiile unui telefon sunt accesibile şi de pe tabletă, aşa că veţi putea efectua oricând apeluri sau expedia mesaje scrise (SMS). Este drept, funcţia poate fi folosită şi de pe iPad, dar asta numai dacă utilizaţi un serviciu separat, ca de exemplu Skype. Iar pe iPad, ca să puteţi primi apeluri va trebui să achitaţi un abonament SkypeIn (care include un număr de telefon românesc alocat), dar să aveţi şi semnal pentru internet (apelurile fiind realizate prin tehnologia VOIP).

Lucrurile care contează

O tabletă trebuie să ofere utilizatorului sentimentul că nu utilizează un telefon mai mare, adică un iPhone în cazul iPad-ului, sau un Samsung Galaxy S în cazul Galaxy Tab. Să studiem câteva dintre funcţiile principale pe care un utilizator le foloseşte la o tabletă.

La lansarea iPad-ului, prima funcţie pe care Steve Jobs (directorul Apple) a prezentat-o a fost cea de „carte electronică”. Un ecran de 9,7 inci poate deveni puţin inconfortabil când vine vorba de citit cărţi, fiind mai mare decât paginile unei cărţi normale. Samsung Galaxy Tab rezolvă această problemă, ecranul său fiind aproape de dimensiunea cărţilor obişnuite (excludem diverse ediţii speciale). Nu o spun numai cei de la Samsung, ci chiar şi cei de la Amazon, care au vândut mai multe dispozitive cu ecrane de 6 inci, în detrimentul modelului de 9,7 inci. Însă, bateria Galaxy Tab nu rezistă foarte mult când tableta este folosită ca e-book reader. Testele laptopmag.com au arătat că durata de viaţă a bateriei în condiţiile de mai sus este pe la 7 – 8 ore, mai puţin decât cele 10 – 11 ale iPad-ului.  Faptul că iPad-ul are raportul de lăţime / înălţime al imaginii (aspect ratio) de 4:3 – adică orizontala este cu un sfert mai mare decât verticala – face ca filmele „wide screen” (cu un raport lăţime/înălţime de 16:9) să nu fie vizionate la o calitate bună a imaginii. Ecranul Samsung Galaxy Tab este tip „widescreen” şi atunci încadrarea diferitelor formate de film este mult mai bună ca la iPad.

La capitolul aplicaţii, iPad-ul stă mult mai bine decât Samsung Galaxy Tab. Dezvoltatorii de aplicaţii pentru Android – sistemul de operare de pe Samsung Galaxy Tab  – nu au gândit că suprafaţa tabletei este diferită de cea a unui telefon mobil. Astfel, pentru moment sunt destul de puţine aplicaţii care să-i încânte pe utilizatorii de Galaxy Tab. Cu cele peste 3000 de aplicaţii create special pentru iPad, Apple bate momentan oferta din Android Market pentru Galaxy Tab.

Conferinţele video, „ultima frontieră”

Aşa cum netbook-urile au fost gândite ca dispozitive ultra-portabile destinate în principal comunicării, tabletele au venit să le detroneze, aşa că şi acestea trebuie să ofere anumite funcţii de comunicare – dincolo de e-mail şi acces la principalele reţele de socializare. Aici, Samsung Galaxy Tab se detaşează pentru că vine cu două camere – una pe partea din faţă şi alta pe spatele tabletei. Prima dintre camere poate fi folosită pentru apeluri video.

Tableta vine cu o aplicaţie destinată apelurilor video, denumită Qik, însă cei pe care îi apelaţi trebuie să folosească aceeaşi aplicaţie. Alternativ se poate folosi Skype. Dacă iPhone 4 are o aplicaţie numită FaceTime, iPad-ul nu dispune de aceasta pentru că nu are nici o cameră video. Dar, cel mai probabil a doua versiune de iPad – care ar trebui să ajungă pe piaţă prin primăvara anului viitor – ar trebui să aibă cel puţin o cameră pe partea din faţă care să permită utilizatorilor să efectueze conferinţe video.

iPad-ul se lasă, oficial, aşteptat

Momentan, nici un operator mobil nu are iPad-ul în ofertă la un preţ special împreună cu un abonament de date. Toată lumea şi-a îndreptat ochii către Orange România, distribuitorul autorizat al telefoanelor iPhone în România, însă până acum compania nu a făcut nici o mişcare în aducerea tabletei Apple.

„Mulţi dintre fanii Apple aşteaptă lansarea iPad în România. Acest lucru depinde în întregime de decizia companiei americane. Momentan, nu există nici o confirmare a lansării produsului pe piaţa românească. Până atunci, în lipsa produsului Apple, mulţi dintre clienţi se vor orienta către alte produse atractive, cum este noul Samsung Galaxy Tab”, a declarat pentru România liberă Tudor Juravlea, Product Manager la Orange România.

Deşi nu a fost lansat oficial pe piaţa din România, iPad-ul se găseşte deja în câteva dintre magazinele online la preţuri similare cu cele practicate în străinătate. Versiunea de 16GB cu WiFi costă puţin peste 2.300 lei, în timp ce aceeaşi versiune, însă şi cu posibilitate de navigare pe internet prin tehnologia mobilă 3G, costă aproximativ 2.900 lei. Pentru modelele cu memorie mai mare – de 32GB şi 64GB – preţurile variază între 2.800 şi 3.800 lei.

Galaxy Tab la preţuri moderate

Samsung Galaxy Tab este prezent atât în oferta Orange – cel mai mare operator de telefonie mobilă din punct de vedere al numărului de abonaţi, precum şi în portofoliul Vodafone. Oficialii Orange apreciază că tableta a fost primită foarte bine de români. „Lansarea tabletei Samsung a fost primită cu foarte mult entuziasm şi interes. Samsung Galaxy Tab are specificaţii tehnice superioare altor produse existente pe piaţă. Tableta foloseşte ultima versiune a sistemului de operare Android, de aceea credem că se adresează unui alt public decât produsele concurente”, explică Tudor Juravlea de la Orange România.

La Orange, cel mai mic preţ pentru Samsung Galaxy Tab este 349 euro, preţ valabil pentru achiziţionarea tabletei împreună cu un abonament de internet mobil – Colibri 35 – abonament care oferă trafic nelimitat (primii 15 GB la viteze de până la 14,4 Mbps, iar după consumarea acestora viteze de până la 128 Kbps). Abonamentul mai vine cu 100 SMS în reţea/lună, 30 MMS şi 60 minute pentru apeluri video în reţea. Abonamentul vine şi cu opţiunile Happy Night (traficul efectuat în sesiunile de conectare începute şi terminate între orele 00:00-07:00 este gratuit).

Şi la Vodafone preţul cel mai mic este tot 349 euro, însă tariful abonamentului este mai mic – 28 euro (Internet Nelimitat Profesional). Pentru aceşti bani utilizatorul va beneficia de trafic nelimitat (primii 16GB la viteze de până la 21,6 Mbps, iar după consumarea acestora, viteze de până la 128 Kbps) şi de 100 SMS-uri în reţea. Dacă vor dori să efectueze şi apeluri de voce, utilizatorii vor trebui să activeze o opţiune separată, care costă 3,65 euro/lună şi nu include minute pentru convorbiri, acestea fiind tarifate în plus. 

 

 

1. Apple iPad

 Diagonală ecran: 9,7 inci.

 Ecran: touchscreen capacitiv, 16 milioane de culori.

 Rezoluţie ecran: 1024 x 768 pixeli.

 Conectivitate: Wi-Fi, 3G (maximum 7,2Mbps la modelele cu tehnologie 3G).

 Capacitate stocare: 16GB, 32GB sau 64GB.

 Browser: Safari.

 GPS: da.

 Cameră foto/video: nu.

Preţ: de la 2.800 lei (fără abonament de date).

 

2. Samsung Galaxy Tab

 Diagonală ecran: 7 inci.

 Ecran: touchscreen capacitiv, 16 milioane de culori.

 Rezoluţie ecran: 1024 x 600 pixeli.

 Conectivitate: Wi-Fi, EDGE, 3G (maximum 7,2Mbps).

 Capacitate stocare: 16GB.

 Browser: propriu, dar suportă instalarea oricăruit alt program compatibil (exemplu Opera Mini).

 GPS: da.

 Cameră foto/video: da, două camere (una pentru apeluri video pe faţa tabletei, alta pe spatele acesteia pentru înregistrări video sau fotografie).

Preţ: de la 2.500 lei (fără abonament de date).

 

3. JooJoo Tablet

 Diagonală ecran: 12,1 inci.

 Ecran: touchscreen capacitiv, 16 milioane de culori.

 Rezoluţie ecran: 1366 x 768 pixeli.

 Conectivitate: Wi-Fi.

 Capacitate stocare: 4GB.

 Browser: propriu, dar suportă instalarea oricăruit alt program compatibil (exemplu Opera Mini).

 GPS: da.

 Cameră foto/video: doar o cameră pentru video conferinţe.

Preţ: de la 1.400 lei (fără abona­ment de dates www.joojoo.com).

Cele mai citite

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă