-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialNEMURITORII DIN TVR. Lista celor 300 de angajaţi care au IMUNITATE la...

NEMURITORII DIN TVR. Lista celor 300 de angajaţi care au IMUNITATE la restructurările din televiziunea publică

Televiziunea română a raportat anul acesta datorii la bugetul de stat de 308 milioane de lei, în condiţiile în care a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei. În luna septembrie, Guvernul a hotărât să eşaloneze pe şapte ani restanţele la buget ale TVR, iar în acest timp, conducerea televiziunii trebuia să facă restructurările de care are nevoie pentru redresarea economică. Una dintre măsurile  anunţate de noul şef al TVR Claudiu Săftoiu a fost „redimensionarea structurii de personal”, mai exact reducerea numărului salariaţilor cu 905 oameni. Selecţia celor care rămân trebuia făcută în baza unor evaluări profesionale. Rl a intrat însă în posesia unei liste cu 309 persoane care sunt scutite de acest test. Titlul documentului spune totul: „Lista nominală a salariaţilor care nu se supun procedurii de selecţie/ale căror posturi nu se supun restructurării.”

Motivul oficial: formula unor departamente va rămâne aceeaşi (sau numărul angajaţilor va fi suplimentat în viitor) şi legislaţia muncii prevede că acestea nu trebuie evaluate. Mai exact: dacă nu vrei să schimbi structura departamentului, nu ai motive să evaluezi oamenii. Ce spun însă membrii Consiliului de Administraţie despre lista protejaţilor?

Descarcă AICI lista completă a angajaţilor TVR care nu pot fi restructuraţi

Hossu Longin: „Lista va fi subiect de dare în judecată” 

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai acestei liste este chiar o apropiată a conducerii instituţiei: Lucia Hossu Longin, nominalizată în Consiliul de Administraţie de PNL, din care face parte şi preşedintele TVR, Claudiu Săftoiu.

„Noi facem această evaluare pentru că se spune că instituţia asta are foarte mulţi oameni care nu lucrează. Şi ce facem? Pe ăştia 300 îi cred pe cuvânt că muncesc, dar pe ceilalţi îi trec la probe? (…) Noi am cerut evaluarea tuturor. Şi dacă din aceştia 300, zece sunt proşti, îi menţin acolo pentru că aşa spune conducerea?”, şi-a exprimat indignarea fosta realizatoare a „Memorialului durerii”.

Drept urmare, reprezentantul PNL a votat împotriva protejaţilor. Dar, deşi majoritatea a decis desfiinţarea acestei liste, nu a contat.

„La ultima şedinţă am fost anunţaţi că nu s-a ţinut cont de votul nostru. Cei 300 de oameni sunt scutiţi în continuare de examen. Sunt de acord cu protejarea mamelor în concediu de maternitate sau a celor are au în grijă mulţi copii, dar aceşti 300 sunt în plus. Deci de ce să-i protejez? Dacă dintre ei sunt nepricepuţi, care n-au produs nimic ani la rând?”

În consecinţă, ceilalţi angajaţi, care trec prin emoţiile testării, se vor simţi discriminaţi: „Lista asta va fi subiect de dare în judecată pentru că nu este egalitate de şanse.”.

Trimiterea la legislaţia la care a recurs conducerea TVR nu explică existenţa unei astfel de liste nominale: „Legea nu intervine în structura mea de posturi. Cine a hotărât că la Resurse Umane, de exemplu, unde sunt numai inspectori, nu pleacă niciunul? Toţi sunt buni?”, s-a întrebat Hossu Longin.

Reprezentantul PDL: „Este o făcătură” 

Reproşuri similare are şi reprezentantul PDL în CA, Radu Carp.

„Documentul este în ordine alfabetică a numelor persoanelor. Întrebarea legitimă a fost: ‘dacă e vorba de posturi care nu pot fi restructurate, de ce nu s-a făcut o listă cu ordinea posturilor în ordinea alfabetică?’ E clar că este o făcătură pentru că, de fapt, s-au adunat nişte persoane, s-au trecut în ordine alfabetică, şi apoi s-a trecut postul în dreptul fiecăruia. Justificarea asta cum că în lege ar fi nişte posturi unice care nu se supun concedierii colective cade din start din felul cum arată lista „, spune Carp.

Evaluarea tuturor angajaţilor este susţinută şi de Romina Surugiu, nominalizată în CA de Administraţia Prezidenţială. „Procesul de restructurare este binevenit, dar nu am fost de acord cu condiţiile în care se desfăşoară. Mai precis, organigrama prezentată de grupul de lucru mandatat de Consiliul de Administraţie prevede faptul că anumite departamente sau sectoare de activitate nu sunt supuse restructurării. „, spune membrul în CA. La rândul său, Valentin Nicolau, reprezentantul salariaţilor în CA, consideră: „ Şirul de ilegalităţi este atât de mare încât numai cine n-o să vrea n-o să câştige un proces cu TVR. Efectele sunt prăbuşirea activităţii şi a audienţelor staţiilor televiziunii publice. Sunt la pământ. Acolo nu se mai munceşte deloc, se dau reluări iar televiziunea mai are puţin şi e pusă pe butuci”.

Cine a făcut lista cu protejaţii?

Restructurarea celor 905 de angajaţi este gândită de un grup de lucru format din oameni din TVR şi de consilieri ai preşedintelui Claudiu Săftoiu. Activitatea grupului este coordonată de raportorul principal Cristian Zgabercea, consilier al lui Săftoiu. Presa centrală a scris despre acesta că ar fi un apropiat al primarului Constanţei, Radu Mazăre. Contactat de Rl, Cristian Zgabercea s-a arătat reticent să ofere explicaţii cu privire la angajaţii privilegiaţi care nu vor fi evaluaţi. „Nu există nicio listă. Sunt posturi care sunt supuse restructurării sau nu sunt supuse restructurării, din anumite motive: persoane în concediu medical sau de maternitate”, a spus oficialul. Când i s-au cerut detalii despre lista celor 309, care nu se referă la persoane aflate în concediu de boală sau de maternitate, ne-a îndrumat spre directorul Resurselor Umane din TVR, Mihai Ene. Acesta ne-a transmis însă că nu răspunde la întrebări legate de restructurare.

Angajaţii, testaţi ca la UTC

O altă hibă a procesului de restructurare este modul propriu-zis în care se face evaluarea. Potrivit Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor Societăţii Române de Televiziune, în evaluarea salariaţilor va conta un memoriu de activitate – 50 la sută, un interviu – 30 la sută, şi un test grilă – 20 la sută.

Testul grilă nu se referă la cunoştinţele din domeniul de activitate al angajatului respectiv, ci detalii din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al instituţiei. Situaţie considerată inacceptabilă de unii membri ai CA şi de mare parte a angajaţilor din TVR.

„Este înjositor ca oameni cum este Marina Constantinescu, sau Cătălin Ştefănescu, sau Eugenia Vodă, să fie puşi în bănci şi întrebaţi, ca pe vremuri când intrai în UTC sau în PCR, şi erai pus să ştii statutul pe dinafară. Şi te întrebau: ‘articolul 2 ce conţine?”, a spus Lucia Hossu Longin, care a descris acest tip de evaluare în cuvinte precum „o păcăleală” şi „o prostie”.

„Acum se aştepta ca miercuri, joi şi vineri să dea toată zona editorială testul grilă. Ei bine, nu a apărut nimic, niciun afişaj. Am auzit că nu este înscrierea pe care şi-ar fi dorit-o conducerea televiziunii române. Asta este foarte rău, dacă nu se înscriu. Oamenii sunt stânjeniţi,” a explicat Hossu Longin.

Nici acest aspect al unui test grilă irelevant nu a suscitat interesul lui Cristian Zgabercea, cel care ţine în mâini frâiele restructurării: „Nu vă supăraţi, s-a votat în CA şi s-a hotărât să se dea teste grilă. Nu a hotărât nimeni altcineva.”

„Uzina” TVR

Lista anomaliilor din procesul de restructurare demarat la TVR nu se termină aici. Organigrama viitoare a instituţiei, aşa cum a fost stabilită de grupul de lucru, conţine informaţii relevante din acest punct de vedere. În primul rând arată cât de greoie era şi este funcţionarea acestei instituţii-mamut şi relevă disfuncţionalităţi care nu ar fi permise în alte instituţii media.

De exemplu, TVR are 98 de reporteri cu studii superioare, dar şi 76 de reporteri cu studii medii. Surprizător este că noua organigramă nu elimină aceste posturi pentru a păstra doar jurnaliştii care au mai mult decât liceul. Conducerea TVR preferă să scadă atât numărul celor cu facultate, cât şi pe cel al jurnaliştilor care nu au trecut mai departe de liceu.

De această situaţie s-a arătat surprinsă Romina Surugiu, membru în CA şi profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, potrivit căreia „TVR ar trebui  să promoveze oameni cu experienţă, profesionişti în domeniu, în condiţiile în care există nenumărate facultăţi de jurnalism, peste tot în ţară.”

De asemenea, la TVR întâlnim şi zeci de posturi care par surprinzătoare într-o instituţie media: lăcătuş-mecanici, strungari, preisagist-floricultori, fochişti, frezori, instalator apă canal

 

ORGANIGRAMA. Cum va arăta TVR după restructurare

269 jurnalişti TV cu studii superioare (din 431)

55 jurnalişti TV cu studii medii (din 76)

153 cameramani (din 193)

18 contabili (din 25)

100 de şoferi (din 146)

15 lăcătuş-mecanici (din 22)

3 stungari (din 3)

5 fochişti (din 8)

2 peisagist-floricultori

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă