12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNelson Mandela împlineşte 93 de ani

Nelson Mandela împlineşte 93 de ani

Sud-africanii îl sărbătoresc luni pe fostul preşedinte Nelson Mandela, care împlineşte 93 de ani, evenimentul fiind marcat de acţiuni de binefacere din partea oamenilor simpli, potrivit NewsIn.

Fundaţia sa a îndemnat populaţia să facă 67 de minute de muncă voluntară în cursul zilei – reprezentând cei 67 de ani pe care el i-a dedicat luptei politice din Africa de Sud.

Fundaţia Nelson Mandela, sprijinită de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, a declarat că vrea ca ziua de naştere a laureatului premiului Nobel pentru pace să inspire oamenii să facă lumea un loc mai bun.

Companiile sud-africane, ONG-urile, dar şi personalităţile au anunţat planuri de muncă voluntară pentru această zi. Iar Ban le-a cerut tuturor oamenilor din lume să facă la fel.

Mandela urmează să îşi petreacă ziua de naştere împreună cu familia, în satul său natal Eastern Cape.

De asemenea, cei 12,4 milioane de elevi din ţară i-au cântat simultan la ora locală 8.05 (9.05 ora României), melodia Happy Birthday Tata Madiba, compusă special pentru ziua sa. Ei i-au confecţionat şi felicitări.

Starea de sănătate a lui Mandela, un erou pentru mulţi din Africa de Sud şi din lume, datorită luptei sale îndelungate anti-apartheid, pare din ce în ce mai fragilă, după ce acesta s-a retras din viaţa publică, în 2004. Ultima dată când a apărut a fost la ceremonia de închidere a Cupei Mondiale la fotbal din Africa de Sud, din vara anului 2010.

El primeşte îngrijiri medicale permanente la locuinţa sa, după ce a fost internat la începutul anului, pentru a fi tratat de infecţie respiratorie acută.

Într-o fotografie dată publicităţii înainte de ziua sa, Mandela apare zâmbind, înconjurat de rude.

Într-un comunicat, preşedintele american Barack Obama a declarat că viaţa şi moştenirea lasată de Mandela sunt exemple de “înţelepciune şi putere”.

Soţia sa, Michelle, şi fiicele sale l-au întâlnit pe fostul lider sud-african luna trecută, la Johannesburg, în cursul unei vizite în Africa de Sud. Obama a spus că perioada petrecută de familia sa cu Mandela a reprezentat “cea mai emoţionantă parte a călătoriei”.

Laureatul premiului Nobel pentru pace a petrecut 27 de ani în închisoare, pentru sabotaj şi tentativă de răsturnare a guvernului, în perioada regimului apartheid din Africa de Sud. El a fost eliberat în 1990 şi a devenit preşedinte patru ani mai târziu.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă