5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialNeisprăviții și toropeala generală

Neisprăviții și toropeala generală

Aproape cincizeci la sută dintre românii cu drept de vot au participat la procesul electoral din 5 iunie. Dacă ne apropiem de cifre din cealaltă parte, constatăm că peste jumătate dintre români au preferat să nu voteze. Ambele formulări sunt adevărate și fiecare organizație politică se raportează la cifre și la rezultatele votului după cum crede de cuviință.

Cea mai expansivă poziție publică a avut-o PNL. Nu știm cum arată analizele interne ale vreunui partid, știm doar ceea ce ne spun liderii acestora, care cosmetizează constant discursul public. Prin urmare, PNL, prin vocea unită a cuplului Blaga-Gorghiu, a anunțat că a făcut o performanță istorică și a „luat“ un număr fabulos de primari (31,49%) și de consilieri (29,60%). Nu știu dacă i-au numărat aici și pe „independenții“ cercetați pentru corupție pe care liberalii i-au susținut vădit, dar rânjetul liberal a transmis poporului multă satisfacție.

Și mustața liderului PSD, Liviu Dragnea, s-a zburlit de satisfacție. În cifre sau în procente, depinde cum vrea să numere fie-care, social-democrații i-au bătut pe liberali fără să mai aducă voturi din cimitire. Nu au învins la scor, dar primarii (34,83%) și consi-lierii PSD (33,64%) i-au adus condamnatului cu suspendare suficientă liniște pentru a pregăti etapa următoare, adică alegerile generale.

Partidulețele-satelit cum sunt ALDE sau UNPR, precum și UDMR și alți jucători mărunți au împărțit restul de mandate. Pe scurt, tabloul general arată că aproximativ o treime dintre votanți s-au dus cu „dreapta“, o treime – cu „stânga“, iar o altă treime a mers pe mâna celor mai mici. Dar, dacă extindem imaginea și îi adăugăm în calcule pe cei care nu au votat, descoperim că reprezentarea reală a celor două structuri politice mari este de numai 15-16%. Legitimitatea acestora este praf și pulbere…

Motivele pentru care mai mult de jumătate dintre români au preferat să stea acasă sunt extrem de simple. Ambele structuri politice mari au fost la guvernare. Ambele au acceptat compromisurile, alianțele de circumstanță, căsătoriile din interes. Ambele s-au îmbâcsit de lideri corupți și de traseiști. Ambele s-au folosit de partidele mici, care și-au vândut constant influența în Parlament și au primit ciosvârte la Guvern. Și PSD, și PNL au contribuit din plin la slăbirea statutului român, la creșterea feudală a propriilor privilegii și la uscarea oricărei speranțe de mai bine pentru oamenii obișnuiți. Visul FSN-ului de acum douăzeci și ceva de ani de a controla și puterea și opoziția este azi mai împlinit ca niciodată.

Sub un președinte amorțit și cu un Guvern cu puteri limitate, politicienii români se instalează la linia de start pentru alegerile din toamnă. Scorurile de la locale le-au arătat cam pe unde se află fiecare partid, iar strategii pregătesc noile cuceriri lucrând la scheme care arată același dispreț pentru alegător și același unic interes pentru a rămâne la butoane. UNPR, creația artificială a președintelui Băsescu, a devenit ulterior frate cu PSD, iar acum se pregătește de dizolvare în PNL. ALDE, un fel de partid liberal aflat în siajul PSD, așteaptă noi dezertări din partea libe-ralilor care nu se vor mai găsi pe listele electorale din cauza nou-veniților din echipa „interesului național“. Jocul politic se duce mai departe cu aceleași metode ieftine și de către aceiași neisprăviți care nu au dat niciodată două parale pe educație, sănătate, capital românesc, agricultură sau energie. Cărora nu le-a păsat niciodată de oamenii muncitori, de antreprenori, de pensionari sau de copii. Pentru care onestitatea e o glumă proastă, iar patriotismul o gogoriță.

Toamna electorală va fi a celor care vor putea scoate oamenii din toropeală. O notă aparte fac Uniunea Salvați România și Nicușor Dan, care la București au dovedit forță, și Alianța Noastră, tot mai prezentă în spațiul public după aventura nefericită a candidaturii la Primăria Bucureștilor a lui Marian Munteanu. Două mișcări politice cu lideri tari, dar care au foarte puțin timp să se organizeze la nivel național. Cu discursuri bune, Uniunea și Alianța vor fi credibile doar dacă nu vor face… uniuni și alianțe cu reșapații vechilor structuri politice. Noile construcții politice sunt obligate să muncească foarte mult pentru a se face cunoscute și a aduce oamenii la vot, dar au nevoie de foarte puțin pentru a trece pe lângă subiect. Un singur neisprăvit printre oamenii acestor organizații poate fi virusul care va menține toropeala generală a democrației noastre originale.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă