0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAfghanistanNegociază talibanii o nouă migrație musulmană în Europa?

Negociază talibanii o nouă migrație musulmană în Europa?

Recent, Detlef Scheele, Președintele Agenției germane a Muncii, a făcut un apel urgent guvernului federal: țara ar avea nevoie de mult mai mulți imigranți, a avertizat el.

„Germania rămâne fără forță de muncă”, a declarat Scheele pentru „Süddeutsche Zeitung”. Evoluțiile demografice fac ca numărul potențial al lucrătorilor să scadă deja de anul acesta cu aproape 150.000. „În anii următori, va fi chiar mult mai rău”, a avertizat Scheele.

Germania poate rezolva această problemă prin calificarea profesională a persoanelor necalificate, prin prelungirea programului de lucru al celor cu program limitat care vor să lucreze mai mult și mai ales prin aducerea în țară de imigranți. Noul guvern de la Berlin, care va fi alcătuit după alegerile generale din septembrie, trebuie să se ocupe de aceste lucruri.

„Avem nevoie de 400.000 de imigranți în fiecare an. Adică semnificativ mai mulți decât în anii trecuți. În mai multe domenii de activitate: de la îngrijitori la specialiști în tehnică de climatizare, de la lucrători în logistică la cadre universitare. Peste tot se constată lipsa specialiștilor”, susține șeful Agenției Muncii.

Scheele s-a referit în mod repetat în ultima perioadă la situația proastă în care s-ar afla piața formării profesionale. „Numeroși ucenici și angajatori nu reușesc să se găsească unii pe ceilalți”, a declarat Scheele. Acest trend s-ar acutiza an de an. „31% din cererile de angajare ale celor care caută un loc de muncă rămân nerezolvate, 40% din locurile disponibile pentru formare profesională sunt neocupate”, a arătat Scheele.

De asemenea, un număr în creştere de companii germane se plâng de o lipsă de muncitori calificaţi, relevă un sondaj realizat de institutul ifo.

În iulie, procentul acestora se ridica la 34,6%, în creştere de la 23,6% în aprilie. Aceasta este cea mai mare valoare din trimestrul doi al anului 2018 şi a doua cea mai mare din istorie.

Peste 60 de ţări de pe toate continentele au insistat acum o săptămână ca ”aceia care ocupă funcţii de autoritate în întregul Afganistan” să le permită cetăţenilor lor şi străinilor să părăsească ţara asiatică, dată fiind înrăutăţirea situaţiei după intrarea talibanilor în Kabul pe 15 august. Printre aceste țări se numără și Germania și Franța, motoarele economice și politice ale Uniunii Europene.

Printre aceste țări nu se regăsesc țări bogate și întinse ca Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, care, ca și în crizele migraționiste precedente, nu s-au manifestat pentru a-și ajuta frații musulmani, mai ales că aceștia sunt sunniți ca și populația lor.

Cinic, Arabia Saudită îi lasă pe refugiați să fugă în Europa pentru „a împărtăși și Occidentului din lumina islamului”.

Și cum nimic nu este întâmplător, acum o zi Germania și Franța s-au pronunțat pentru prelungirea termenului de 31 august, data până la care talibanii permit evacuarea persoanelor din Afganistan, pe calea aerului, prin aeroportul din Kabul.

Germania se consultă cu Statele Unite şi Turcia asupra posibilităţii prelungirii funcţionării Aeroportului din Kabul după data de 31 august, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe, admiţând că vor fi necesare negocieri şi cu liderii talibani.

„Purtăm discuţii cu Statele Unite, Turcia şi alte ţări pe tema continuării funcţionării Aeroportului din Kabul şi după încheierea operaţiunilor militare de evacuare. În acest sens, sunt necesare discuţii şi cu talibanii, pentru a juca un rol după retragerea trupelor americane”, a afirmat Heiko Mass, prin Twitter.

Ministrul german de Externe a precizat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că tema funcţionării Aeroportului din Kabul după data de 31 august ar trebui abordată în cadrul reuniunii extraordinare a Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) programată marţi.

„Am vorbit cu miniştrii de Externe din Pakistan, India, Tadjikistan şi Uzbekistan despre situaţia persoanelor care fug din Afganistan şi care pot ajunge la ambasadele Germaniei. Ajutoarele noastre umanitare au atins nivelul de 100 de milioane de euro”, a subliniat Heiko Maas.

Franţa consideră că este necesară prelungirea după data de 31 august a operaţiunilor de evacuare din Afganistan, a afirmat, la rândul său, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, exprimând preocupare privind termenul-limită stabilit de Statele Unite.

Totodată, William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), s-a întâlnit luni, la Kabul, cu mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani, afirmă oficiali americani citaţi. Discuţiile probabil s-au concentrat pe operaţiunile de evacuare din Afganistan, care au termen-limită data de 31 august, dar care ar putea fi prelungite.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Elon Musk și-a declarat susținerea față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD)

Miliardarul american Elon Musk și-a exprimat sâmbătă, prin videoconferință, sprijinul față de partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul unui miting...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă