20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNegocieri pentru padurile graniceresti

Negocieri pentru padurile graniceresti

– Prefectul de Bistrita-Nasaud si presedintele CJ Suceava vor discuta despre rezolvarea diferendelor legate de exploatarea padurilor graniceresti.

Padurile primite in secolul al XVIII-lea de la imparateasa Maria Tereza de catre 44 de asezari din Bistrita-Nasaud, cunoscute sub denumirea de "paduri graniceresti", au ajuns subiect de disputa intre juristii care aplica legile proprietatii, dar si dosare in cercetarea Politiei si a instantelor din Bistrita-Nasaud si Suceava.
Dupa ce timp de mai mult un secol si jumatate, padurile au fost folosite de graniceri, ele au fost exceptate de la etatizare. Decretul-lege nr. 3013 din 1940 a stabilita ca 44 de comune printre care s-au numarat: Nasaud, Bichigiu, Bistrita Bargaului, Budacul de Sus, Cosbuc, Feldru, Gaureni, Gledin, Ilva Mare, Ilva Mica, Josenii Bargaului, Lesu, Magura, Maieru, Mijlocenii Bargaului, Mititei, Mocod, Monor, Zana etc. din fostul District al Nasaudului si care au format Regimentul II de Granita. infiintat in anul 1763, raman proprietarele padurilor si pasunilor graniceresti din judetul Nasaud. Ele au constituit "Comunitatea de Avere a Comunelor Graniceresti Nasaud". Padurile cu pricina au fost nationalizate de catre comunisti, dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In baza Legii nr. 18/1991, care reglementeaza dreptul de proprietate asupra composesoratelor, fostii copropritari sau, dupa caz, mostenitorii acestora, au cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, paduri, zavoaie, tufarisuri, pasuni si fanate impadurite care au trecut in proprietatea statului. Padurile graniceresti sunt acum pe teritoriul administrativ al celor doua judete invecinate. Comisia judeteana Suceava a validat dreptul de proprietate a 17 comune din judetul Bistrita-Nasaud pentru o suprafata de aproximativ 42.000 ha. Insa, departe de a se finaliza, scandalul si certurile dintre suceveni si bistriteni s-au accentuat. "Sunt zeci de plangeri inregistrate la Prefectura prin care primarii din judet se plang de faptul ca padurile lor din Suceava sunt exploatate illegal sau ca nu se inteleg cu cei de la ocoalele silvice. Am tot asteptat un prieten sa conduca judetul Suceava si acum Gheorghe Flutur a zis ca este dispus sa rezolvam situatia. Va veni la Bistrita si il voi pune fata in fata cu primarii nemultumiti", a declarat prefectul Ioan Szilagyi. El spera ca problemele legate de exploatarea padurilor sa fie rezolvate definitiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă