-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialNecolaiciuc, aparat in SUA de avocatul dictatorului Noriega

Necolaiciuc, aparat in SUA de avocatul dictatorului Noriega

» Aflat intr-o inchisoare din Florida, fostul director general al CFR l-a angajat pentru a-l reprezenta in procesul de extradare catre Romania pe avocatul care a reusit sa-i reduca pedeapsa generalului Manuel Noriega, cel care a condus statul Panama in anii ’80.

» Pana acum, Mihai Necolaiciuc s-a infatisat in fata judecatorului reprezentat doar de un avocat din oficiu. Noul aparator are insa o experienta de 30 de ani si este specialist in cazuri de trafic de droguri si spalare de bani.

Ce legatura poate fi intre cel acuzat de a fi devalizat Caile Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc (arestat in SUA), si capul dictaturii militare din Panama in anii ’80, generalul Manuel Noriega? Romania libera a descoperit aceasta veriga in persoana lui Jon May, un avocat american de calibru, care in prezent ii apara si pe Necolaiciuc, si pe Noriega in procesele de extradare a celor doi de pe teritoriul Statelor Unite.
Contactat de R.l., Jon May a confirmat, la randul sau, ca a fost angajat de Mihai Necolaiciuc, dar a refuzat sa faca alte comentarii referitor la situatia clientului sau.
Jon May este, de altfel, primul aparator angajat de fostul director general al CFR de la capturarea sa, pe 17 iunie, la Palm Beach, Florida.

Pana acum, Mihai Necolaiciuc (cautat cativa ani de Interpol si arestat de agentii federali pentru probleme legate de sederea in SUA) s-a prezentat in fata judecatorului doar cu aparator din oficiu, dupa cum confirma recent pentru R.l. Russel Rosenthal, avocatul care l-a reprezentat la prima audiere in instanta.
Insa in Florida procedurile demarate in cazul Necolaiciuc avanseaza. "O informatie de actualitate este aceea ca Necolaiciuc si-a angajat un avocat privat, in persoana lui Jon May", a declarat, in exclusivitate pentru Romania libera, procurorul de caz, Jesus Casas, de la Biroul Procuraturii Generale a districtului Middle Florida.

Potrivit magistratului, durata procedu-rilor de extradare variaza in functie de complexitatea acuzatiilor, iar cazul lui Mihai Necolaiciuc nu este considerat nici de autoritatile americane, nici de cele de la Bucuresti unul banal. Astfel – explica procurorul Casas – "pentru ca Necolaiciuc sa fie extradat in Romania spre a fi judecat pentru acuzatiile impotriva sa, un judecator american trebuie sa determine ca exista motive intemeiate de suspiciune ca Necolaiciuc este persoana care e pusa sub acuzare si ca exista motive intemeiate de suspiciune ca acesta a comis un act criminal care ar fi ilegal si in Statele Unite. Deoarece se crede ca Necolaiciuc a comis numeroase infractiuni individuale, judecatorul ar trebui sa gaseasca aceste motive intemeiate cu privire la fiecare acuzatie in parte".

In ipoteza ca instanta din Florida va face asemenea constatari, cererea de trimitere a lui Mihai Necolaiciuc in tara va ajunge imediat pe masa secretarului de stat, Hillary Clinton, care va avea ultimul cuvant cu privire la aprobarea extradarii. In schimb, in cazul in care judecatorul va considera ca fostul sef al CFR nu este extradabil pentru o anumita infractiune, atunci romanii nu vor putea sa urmareasca in justitie infractiunea respectiva, chiar daca Necolaiciuc va fi transportat la Bucuresti. Oricum, indiferent de prima decizie a instantei americane, Necolaiciuc va avea posibilitatea de a ataca in apel sentinta data.
Consultate de R.l., autoritatile din SUA considera insa ca posibila extradare a fugarului roman nu va putea fi pusa in practica mai devreme de finele acestui an, eventual prima parte a anului 2010.

"A aparat in procese cu acoperire internationala"
Revenind la numele aparatorului sau ales, se pare ca decizia lui Mihai Necolaiciuc nu a fost deloc una neinspirata. Jon May este considerat un avocat influent din statul Florida. A aparat in procese grele de trafic de droguri si spalare de bani, iar portofoliul sau de clienti cuprinde mai multi oameni de afaceri cu greutate, dar si corporatii, precum AvMed, American Airlines sau BBA Aviation Services Group. Cu o experienta judiciara de 30 de ani, fost avocat din oficiu si apoi procuror federal, Jon May si-a deschis la Miami propria casa de avocatura.
Prezentarea postata pe site-ul firmei este elocventa: "Domnul May a fost avocat in cazuri acoperite de media nationala si internationala, inclusiv in apararea generalului Manuel Noriega si a lui Rush Limbaugh (cunoscut realizator de talk-show si o voce antiprezidentiala considerata stridenta pe timpul Administratiei Clinton – n.r.). A reprezentat directori de corporatii nationale si internationale in investigatii ale autoritatilor statele si federale". Mai mult, in perioada 2005-2008, Jon May a fost unul dintre presedintii Baroului American, iar in prezent este vicepresedintele Asociatiei Nationale a Avocatilor de Drept Penal. De altfel, numele lui May apare si in cartea "Marile procese ale Americii", tocmai gratie spetelor in care l-a reprezentat pe generalul Noriega.

A redus sentinta dictatorului
Cazul care i-a adus faima actualului aparator al lui Mihai Necolaiciuc este cel al dictatorului militar Manuel Noriega, a carui extradare din Statele Unite in Franta inca se judeca. "In prezent, domnul May il reprezinta pe generalul Noriega impotriva eforturilor Statelor Unite ale Americii de a-l extrada in Franta", se mentioneaza pe site-ul avocatului.
Fostul lider militar al Republicii Pana-ma, capturat la sfarsitul anului 1989 de americani, a fost condamnat in 1992 la 40 de ani inchisoare pentru trafic de droguri si spalare de bani. Jon May a reusit insa in 1999 sa-i reduca pedeapsa cu 10 ani.
Ulterior, fostul dictator a mai beneficiat de o diminuare, de la 30 la doar 17 ani, pentru buna purtare. La ispasirea acestei pedepse, in august 2007, Jon May l-a reprezentat din nou pe Manuel Noriega, in procesul in care se cerea extradarea acestuia in Franta, unde fusese condamnat, in absenta, la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani si amendat cu 11 milioane de euro. Jon May a reusit sa-l tina departe pe fostul dictator de trimiterea in Franta si a pledat pentru repatrierea acestuia in Panama. In tara natala il asteapta un proces pentru crima, dar si-ar ispasi sentinta in arest la domiciliu, din cauza varstei sale inaintate (75 de ani).

Rating de nota 10
Pe portalul de specialitate, AVVO Rating, activitatea lui Jon May, avocatul ales al lui Mihai Necolaiciuc si al fostului dictator al statului Panama, generalul Manuel Noriega, este cotata cu nota 10, calificativul "superb". Folosind un model matematic de calcul, site-ul evalueaza si face public ratingul profesional a sute de avocati de pe teritoriul SUA. AVVO Rating este de fapt o baza de date prin intermediul careia orice cetatean poate studia, comparativ, performantele mai multor avocati inainte de a-si angaja un aparator.

Relatii fara frontiere
Legaturile lui Necolaiciuc au avansat pana la varful celor doua partide de guvernamant, PSD si PDL. In 2005 Necolaiciuc a parasit Romania in masina omului de afaceri Florian (Busca) Walter, cumatrul lui Miron Mitrea. Firmele lui Walter au fost abonate la contracte de zeci de milioane de euro cu CFR si cu ministerul dirijat de Mitrea. O firma a lui Cristian Burci, un alt apropiat al fostului ministru al Transporturilor, a fost cadorisita de CFR cu zece locomotive. Dumitru Bucsaru, patronul echipei campioane la fotbal Unirea Urziceni, apare si el in schema. Societatile sale au obtinut lucrari de constructii la baze de agrement ale CFR facturate la preturi uriase. Dar ascensiunea fugarului Necolaiciuc poarta si un apasat antet PD. El a fost promovat de Anca Boagiu in postul de director general al CFR, in anul 2000. Miron Mitrea l-a pastrat pe aceasta pozitie inca patru ani, pana in 2004.

Fost aliat al Washingtonului
Manuel Antonio Noriega, nascut in 1934 in Panama City, a condus dictatura militara din Republica Panama intre 1983 si 1989, perioada in care e acuzat ca ar fi comandat uciderea mai multor opozanti. Aliat al Washingtonului in perioada Razboiului Rece, cand s-a remarcat si pe statele de plata ale CIA, generalul Noriega a pierdut, treptat, sprijinul SUA. O data cu invadarea republicii de catre americani, in decembire 1989, acesta a fost arestat si judecat in Statele Unite. In aprilie 1992, Manuel Noriega a primit o condamnare de 40 de ani inchisoare pentru trafic de droguri si spalare de bani. In august 2007 si-a ispasit pedeapsa, redusa initial la 30 de ani si apoi la doar 17 ani. Fostul dictator panamez este insa in continuare inchis in SUA, pana la finalizarea procesului care urmeaza sa hotarasca daca va fi extradat in Franta sau repatriat in Panama.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă