20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Hrana pentru animale modificata genetic

Hrana pentru animale modificata genetic nu trebuie sa aiba efecte adverse asupra sanatatii umane, sanatatii animalelor sau asupra mediului; sa induca in eroare consumatorii; sa fie nociva pentru consumatori sau sa-i induca in eroare prin faptul ca afecteaza caracteristicile distincte ale produselor de origine animala; sa fie diferita de hrana pentru animale pe care urmeaza sa o inlocuiasca intr-o masura in care consumul normal de astfel de furaje ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru animale sau oameni. Nici o persoana nu poate introduce pe piata, utiliza sau prelucra un produs modificat genetic, cu exceptia cazului in care acesta face obiectul unei autorizatii eliberate in confomitate cu Normele privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic destinate utilizarii ca hrana pentru animale si alimente din MO nr. 206/6.03.2006 si doar daca conditiile relevante prevazute in autorizatie sunt indeplinite.

Beneficiarii venitului minim garantat

La stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure, pentru a putea beneficia de ajutorul social lunar, in conditiile Legii nr. 416/2001, se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza (indemnizatie de somaj, creante legale, conventii civile de intretinere pentru copiii incredintati sau dati in plasament, burse pentru elevi si studenti acordate in conditiile legii, precum si ajutorul care se acorda sotiilor celor care satisfac stagiul militar obligatoriu). De asemenea, daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri mobile ori imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in consideratie arenda, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective. Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare aflate pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare de 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca sau conventie civila de prestari servicii.

Masuri in caz de gripa aviara

Ministerele care sunt reprezentate in Comandamentul epizootic central au obligatia sa intreprinda actiunile specifice cu privire la masurile de prevenire si combatere a virusului gripei aviare. Termenul "influenta/gripa” se defineste ca fiind aceeasi afectiune virotica la animale si la om. In unitatile administrativ-teritoriale in care s-a constatat existenta gripei aviare, vaccinarea antigripala pentru populatia supusa riscului imbolnavirii este obli-gatorie si se suporta din fondurile Ministerului Sanatatii. In condi-tiile aparitiei suspiciunii influentei/gripei aviare pe raza administrativ-teritoriala a unui judet, presedintele Comandamentului antiepizootic central interzice, prin decizie, pe teritoriul judetului respectiv vanatoarea exemplarelor din speciile de mamifere prevazute de Legea fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata. Toate acestea se specifica in MO nr. 206/6.03.2006 in Legea pentru aprobarea OUG nr. 140/2005 privind masurile ce se aplica ca urmare a suspiciunii influentei aviare.

Burse in strainatate

S-a infiintat Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate (CNBSS) prin HG nr. 1861/2005, publicata in MO din 12 ianuarie 2006. Conform acestei hotarari, CNBSS lanseaza si organizeaza concursurile nationale pentru acordarea burselor de studii in strainatate oferite Ministerului Educatiei si Cercetarii de Guvernul Romaniei, de autoritati publice, fundatii, donatori – persoane fizice sau juridice -, de diferite state in cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau in mod unilateral, precum si bursele provenite din programe guvernamentale si internationale. Regulamentele de organizare si desfasurare a concursurilor pentru fiecare tip de bursa cuprind dispozitii privind inscrierea la concurs, conditiile de participare la concurs, continutul dosarului de concurs, criteriile de selectie, conditiile financiare etc. Etapele concursurilor nationale sunt: verificarea administrativa a dosarelor; evaluarea candidaturilor; evaluarea academica a dosarelor; interviul. Verificarea administrativa a dosarelor intra in atributiile Compartimentului burse din cadrul CNBSS, rezultatele administrative a dosarelor se publica pe site-ul www.roburse.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă