17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Reduceri pe transport pentru elevii si studentii de la zi

Pentru transportul feroviar, studentii din invatamantul universitar de stat si din invatamantul particular acreditat, cursuri de zi, beneficiaza de 24 de calatorii simple pe an calendaristic cu reducere de 50% din tariful trenurilor accelerate si rapide, clasa a II-a. Aceasta este o modificare a HG nr. 309/1996, privind acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, de care beneficiaza elevii si studentii din invatamantul de stat si din invatamantul particular acreditat, care a aparut in MO nr. 1087/2.12.2005.

Concediul fara plata pentru personalul de specialitate juridica

Personalul de specialitate juridica are dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale deosebite, apreciate ca atare de conducerea institutiei. Durata insumata a acestor concedii nu poate depasi 90 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. In Regulamentul privind concediile personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, din Ministerul Justitiei, publicat in MO nr. 1.025 din 18.XI.2005, se precizeaza ca, in mod exceptional, concediul fara plata poate fi acordat pe o durata mai mare de 90 de zile, stabilita prin acordul partilor.

Taxa pentru certificatul de cazier

Ca urmare a intrarii in vigoare a HG nr. 797 din 14.07.2005, taxa de timbru pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar a fost majorata. Cuantumul taxei extrajudiciare de timbru privind eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar a crescut de la 0,80 lei noi la 1 leu nou. Actele necesare pentru eliberarea unui astfel de certificat sunt: timbru fiscal in valoare de 1 leu; actul de identitate si cerere-tip. Programul pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar este urmatorul: luni intre orele 15,30-19,00; miercuri intre 12,00-15,00 si vineri intre 12,00 si 15,30.

Penalizari pentru neplata taxelor

Neplata taxelor si a altor sume datorate bugetului general la timpul stabilit prin lege atrage majorari de intarziere. Nivelul acstora este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere. Potrivit Legii 210/2005 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, majorarile de intarziere se aplica incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. O veste buna este faptul ca de la 1 ianuarie 2006 nu se mai percepe penalitatea de intarziere de 0,6% pentru fiecare luna de intarziere la plata obligatiilor fiscale, articolul 121 din Codul Fiscal care prevedea aceasta penalizare fiind abrogat.

Obtinerea certificatului de calificare profesionala

A fost publicata Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de certificare a competentelor profesionale pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala nivel 1 si nivel 2. La examenul de certificare profesionala au dreptul sa se inscrie elevii care au absolvit si promovat: a) scoala de arte si meserii pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala nivel 1; b) anul de completare – ruta de profesionalizare prin scoala de arte si meserii – pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala nivel 2. Candidatii proveniti de la scolile de arte si meserii sau din anul de completare din unitatile de invatamant preuniversitar de stat sau unitatile de invatamant preuniversitar particular acreditate sustin examenul de certificare a competentelor profesionale, fara taxa, in centrele de examen nominalizate de Comisia Judeteana a Municipiului Bucuresti de Evaluare si Certificare – CJEC/CMEC. Candidatii proveniti de la scolile de arte si meserii sau din anul de completare din unitatile de invatamant particular care au obtinut autorizatie de incredere sustin, fara taxa, examenul de certificare a competentelor profesionale la centrele de examen stabilite de CJEC/CMEN. Candidatii proveniti de la scolile de arte si meserii sau din anul de completare din unitatile de invatamant particular proveniti din unitatile care nu au obtinut autorizatie de incredere pot sustine examenul de certificare a competentelor profesionale, in conformitate cu prezenta metodologie, daca fac dovada ca au sustinut si promovat examenul de selectie organizat conform metodologiei specifice elaborate de MEdC. Toate acestea se regasesc in MO 1087/2.12.2005.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă