25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNavigatorii ucraineni vor sa blocheze traficul pe Dunare

Navigatorii ucraineni vor sa blocheze traficul pe Dunare

Echipajele navelor din cadrul Societatii ucrainene de navigatie pe Dunare au amenintat sambata ca ar putea bloca traficul naval pe acest important fluviu european in semn de protest fata de restantele la salarii si disponibilizarile in masa anuntate de conducere, transmite agentia de presa Eho, citand un comunicat emis vineri seara in urma reuniunii Consiliului municipal din Ismail cu deputati, capitani si mecanici ai societatii.

Marinarii acuza intarzieri la plata salariilor de ordinul a 4 milioane de grivne (aproximativ 500.000 de dolari), in acelasi timp circa 850 de angajati sunt pe cale de a fi trimisi in somaj.
Vadim Suhonenko, noul director general al Societatii ucrainene de navigatie pe Dunare, a declarat ca este dispus sa vanda la fier vechi navele greu de reparat pentru a lichida restantele la salarii.

Conform situatiei de la 1 martie, pierderile Societatii ucrainene de navigatie pe Dunare se cifrau la 62 milioane de grivne (aproximativ 8 milioane de dolari). Compania a devenit nerentabila din cauza cresterii spectaculoase a dobanzilor la creditele contractate, precum si a diminuarii cu 3,5 % a activitatii din transporturi.

Conducerea regiunii Odesa invoca interese oculte si sustine ca anumiti responsabili de la Kiev ar fi interesati in falimentarea acestei societati, mostenita de Ucraina de la fosta URSS, pentru a fi privatizata de oligarhi apropiati puterii ucrainene. "Se repeta situatia distrugerii Societatii de navigatie pe Marea Neagra", sustin responsabili regionali, recunoscand insa ca situatia Societatii de navigatie pe Dunare a fost inrautatita si ca urmare a crizei mondiale care a dus la fluctuatii mari pe piata bancara si la diminuarea activitatii in transporturi.

La 11 martie, organizatia "Consiliul directorilor din Ismail" a adresat o declaratie deschisa catre presedintele Viktor Iuscenko, in care fac apel la salvarea societatii, a carei situatie o compara cu soarta "Titanicului". "Credem ca Societatea de navigatie pe Dunare trebuie sa ramana in proprietatea statului si sa-si pastreze statutul de transportator national, intrucat are o importanta strategica pentru Ucraina", se afirma in declaratia citata de Agerpres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă