15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialNATURE: Ministrul Ecaterina Andronescu implicat într-un scandal de PLAGIAT – miza 500.000...

NATURE: Ministrul Ecaterina Andronescu implicat într-un scandal de PLAGIAT – miza 500.000 de euro

Publicaţia Nature, cea care a adus pentru prima oară dovezi privind plagiatul comis de premierul Victor Ponta, publică un nou articol incendiar despre – plagiatul din nou prezent în proiectele romîneşti prin care cercetătorii încearcă să obţină finanţări pe bani publici.

Un proiect denumit Optical Wireless-based Multi-Gb/s Hybrid Access Network for Broadband Multiservices Applications (OWHAN) a fost înaintat pentru a primi o finanţare în valoare de 465 mii de euro. El a fost elaborat de către opt oameni de ştiinţă de la trei instituţii superioare diferite. Una dintre ele a fost Universitatea Politehnică din Bucureşti al cărui rector era, la acea vreme, actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a girat proiectul elaborat în vederea obţinerii grantului de jumătate de milion de euro în calitate de rector al Politehnicii, poziţie pe care a deţinut-o pînă în aprilie.

Doar că cei de la integru.org au examinat proiectul depus de cele trei universităţi şi au descoperit că acesta a fost copiat din cinci surse diferite. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei patru experţi străini care au fost rugaţi de integru.org să examineze proeictul de aplicaţie, a precizat că este unul dintre cele strigătoare la cer cazuri de plagiat pe care le-a văzut.

Din fericire, evaluatorii străini au înţeles, în februarie, că au de-a face cu un plagiat şi au blocat finaţarea proiectului, cazul urmînd a fi studiat în cadrul Consiliului Naţional de Etică. Alături de acest proiect care purta şi semnătura lui Andronescu pe masa evaluatorilor s-au mai aflat alte 13 de proiecte de aplicaţii bănuite de plagiat. Sumele cu care ar fi putut fi prejudiciat statul se ridicau la mai multe milioane de euro. Deşi toate aceste cazuri ar fi trebuit analizate în 90 de zile, iar o parte din demersuri au şi fost făcute, o dată cu venirea la putere a guvernului Ponta, acesta a decis dizolvarea Consiliului Naţional de Etică iar cazurile nu au fost clasate.
Contactată de Nature, Andronescu s-a ferit să dea un răspuns clar la întrebarea de ce nu a continuat investigaţiile în cazul proiectelor bănuite de plagiat. S-a mulţumit să îşi exprime îngrijorarea faţă de aceste practici.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă