5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialNATO, în defensivă în fața Rusiei ?

NATO, în defensivă în fața Rusiei ?

Ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, și omologul ei român, Mircea Dușa, au discutat joi, la București, despre criza din Ucraina și despre variantele de răspuns ale NATO.

„Amândoi am constatat că există preocupări majore legate de politica agresivă a Kremlinului în Ucraina”, a precizat Ursula von der Leyen. Potrivit acesteia, NATO trebuie să adopte “măsuri defensive, proporționale, care să demonstreze poziția noastră comună”.

Citește și: Exercițiu NATO cu 20 de aeronave în Slovenia. Rusia verifică acțiunile militare

Niciunul dintre cei doi miniștri nu a explicat ce înseamnă „măsuri defensive” și nici ce înseamnă „proporționalitatea” în raport cu Rusia lui Putin, care a ocupat deja un teritoriu care nu-i aparținea  – peninsula Crimeea.

Concret, NATO pune în aplicare deciziile adoptate la summit-ul din Țara Galilor, organizat anul trecut, după ce Rusia ocupase Crimeea. Acțiunile NATO sunt denumite, generic, “măsuri de reasigurare pe Flancul Estic”.

NATO asigură o prezență navală suplimentară, permanentă în Marea Neagră, desfășoară exerciții cu trupe terestre în țările estice membre NATO, iar forțele aeriene ale României și Bulgariei au fost suplimentate cu avioane din alte țări NATO, care execută misiuni de poliție aeriană.

Citește și: Faimosul avion AWACS, “ochiul electronic” al NATO, păzește cerul României

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă