19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialNationalizarea bancilor americane, o solutie care ramane in carti

Nationalizarea bancilor americane, o solutie care ramane in carti

In Statele Unite, indicatorii economici continua sa fie la noi recorduri negative: rata somajului de 7,5% este cea mai mare din 1992 pana acum, producerea de bunuri durabile se afla in scadere consecutiva in ultimele 5 luni, vanzarile de case sunt la un nou minim, produsul intern brut pentru trimestrul 4 a scazut cu 3,8%.

Companiile publica rezultate financiare precare, iar prognozele de profitabilitate fie sunt mult mai slabe decat estimarile analistilor, fie lipsesc cu desavarsire. Pentru trimestrul 4 din 2008, se previzioneaza o scadere procentuala a profiturilor de 35% fata de aceeasi perioada din 2007. Nimeni nu stie solutia exacta pentru iesirea din criza financiara pentru ca nimeni nu stie exact nici magnitudinea si nici durata acesteia. Probabilitatea in crestere a nationalizarii unor institutii financiare, sugerata chiar de presedintele nou-ales, a adus un nou val de incertitudine asupra sortii sistemului bancar si, implicit, deprecieri importante ale actiunilor din acest sector. Asupra Bank of America (-36,4%) planeaza acum zvonuri ca singura salvare ar putea fi nationalizarea, pretul actiunilor atingand minimul din ultimii 19 ani.

Totuti, supozitiile conform carora, in cazul recesiunii exista anumite sectoare defensive care performeaza mai bine, incep sa prinda contur pentru sectorul farmaceutic. Atat Merck (3,89%), cat si Schering Plough (2,39%) au aratat profituri solide pentru trimestrul 4 si nu au semnalat ca acestea ar fi afectate in 2009. De asemenea, un alt sector ce reintra in gratiile investitorilor este cel de tehnologie, despre care se crede ca ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma planului de infrastructura propus de presedintele Barack Obama. Microsoft a avansat cu 3,27%, ajutat si de parerile pozitive ale expertilor IT cu privire la noua varianta de Windows pe care o pregateste compania.
Pentru intervalul 29 ianuarie-4 februarie, principalii indici bursieri americani au inregistrat urmatoarele variatii: Dow Jones Industrial -5,01%, Nasdaq100 -1,66%, S&P500 -4,79%.

Material realizat cu sprijinul analistilor WBS

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă