Un caz dramatic al unui bebelus nascut cu grave probleme de sanatate la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti scoate in evidenta hibele sistemului sanitar. Parintii unui copil de 3 luni si jumatate acuza cadrele medicale care erau de garda in ziua de 4 august ca nu si-au facut datoria, lasand fara supraveghere mama aflata in durerile facerii. "Doamna Nitu Mariana a spus ca iese din tura. M-a controlat, a spus ca se vede capul copilului, ca voi naste foarte repede si mi-a explicat ce ar trebui sa fac cand vine urmatoarea contractie", a declarat Alina Lungu, mama nou-nascutului. Copilul a fost adus pe lume aproape strangulat cu cordonul ombilical. "Pe parcursul noptii nu a venit medicul de garda, am fost monitorizata doar de asistenta; am inteles ca dansul ar fi trebuit instiintat ca m-am internat, dar el a aflat de existenta mea in spital dimineata, dupa ce se nascuse copilul", a spus mama. Conducerea SUUB a efectuat o ancheta interna, hotarand suspendarea din garzi a medicilor implicati pana la solutionarea cazului de catre Colegiul Medicilor Bucuresti.
In Romania, sute de cazuri suspecte de malpraxis ajung pe masa Colegiului Medicilor, pacientii lezati de greselile medicale asteapta zadarnic dreptate si pedepsirea potentialilor vinovati. Pe de-o parte, sanctiunile Colegiului Medicilor sunt extrem de blande, un vot de blam, mustrare sau de foarte putine ori ridicarea autorizatiei de libera practica necompensand prejudiciile aduse pacientilor. Pe de alta parte, decizia Comisiei de malpraxis (o structura paralela colegiului) privind acordarea despagubirilor materiale nu este obligatorie. Legislatia deschide astfel o portita societatilor de asigurari sa nu achite pagubitilor daunele produse de medicii obligatoriu asigurati.
Parintii bebelusului reproseaza medicilor ginecologi aflati de garda la Spitalului Universitar de Urgenta pe data de 4 august ca nu si-au facut datoria. Prin urmare copilul a venit pe lume aproape strangulat de cordonul ombilical. Consecintele sunt tragice si aproape ireversibile pentru bebelus: nu vede, nu aude si nu se poate hrani. "S-a nascut aproape mort, fara nici o reactie", a povestit mama copilului, Alina Lungu. Ea acuza cadrele medicale ca au lasat-o nesupravegheata timp de 45 de minute, chiar in momentul in care copilul urma sa se nasca. Conducerea SUUB a fost sesizata in urma cu o luna asupra acestor nereguli si, drept urmare, a demarat o ancheta interna, pe baza declaratiilor doctorilor implicati si ale parintilor. Prof. dr. Gheorghe Iana, managerul SUUB, a procedat in consecinta. "In urma anchetei noastre am dat raspuns petentului, dar am sesizat si Colegiul Medicilor Bucuresti asupra acestui caz. Administratia spitalului nu poate judeca din punct de vedere profesional, dar pe cale administrativa am putut sa luam decizia suspendarii celor patru medici din garzi pana la definitivarea cazului", a declarat Gheorghe Iana. Nici pana acum, Colegiul Medicilor Bucuresti nu a dat un verdict in acest caz disperat. Parintii micutului au apelat la presa in disperare de cauza si sperand sa se faca dreptate.
Astfel de cazuri sunt departe de a fi singulare. Anual, sute de reclamatii pentru malpraxis ajung la structurile teritoriale ale Colegiului Medicilor. De cele mai multe ori, verdictul dat de asociatia profesionala a medicilor este aproape tras la indigo si anume lipsa unei culpe medicale, fapt ce scoate basma curata medicii reclamati. Gheorghe Borcean, presedintele Comisiei de Jurisdictie a Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca anual, un numar de 120-130 de dosare ajung in recurs la comisia nationala si se soldeaza cu sanctiuni. In raport cu prejudicierea adusa sanatatii pacientului, pedepsele aplicate de medici colegilor lor vinovati nu inseamna nimic. Ele pornesc de la mustrare, avertisment, vot de blam pana la cele cateva ridicari ale autorizatie de libera practica. Potrivit reglementarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in fiecare an, medicii sunt obligati sa se asigure pentru malpraxis. In Romania, legislatia este gandita in asa masura incat nici o firma de asigurare nu plateste pentru greseala profesionala a medicului asigurat. Contractele incheiate nu acoperirea daunelor morale. Potrivit profesorului Vasile Astarastoaie, secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania, nu se cunoaste nici un caz in care un pacient sa fi fost despagubit.
Inca o comisie
Legea nu prevede obligativitatea aplicarii deciziei Comisie de Malpraxis in privinta sanctiunilor. La fiecare caz de malpraxis se cere opinia unui expert, singur pe judet, iar daca acesta este cel reclamat nu se poate apela la un expert din alt judet.
Costuri
Legea prevede ca victima sa achite costurile expertizei. Acestea sunt extrem de piperate incepand de la 10 milioane de lei vechi. Acest lucru nu incurajeaza practic pacientul sa-si ceara drepturile.
Specialistul
» Expertiza medico-legala conteaza in instanta
"In Romania, exista si Comisia de malpraxis care functioneaza pe langa Autoritatea de Sanatate Publica. Este o structura paralela cu cea a Colegiului Medicilor. Aceasta comisie are rol de a dezdauna pacientul prejudiciat, insa societatile de asigurare pot contesta decizia in instanta. Daca pacientul se adreseaza instantei de judecata, aceasta nu ia in considerare rezultatele anchetei efectuate de Colegiul Medicilor din Romania ci doar expertiza medico-legala. Cunosc cazuri in care pacientii s-au adresat direct in penal pentru malpraxis, de exemplu pentru vatamare corporala din culpa. Motivul este ca nu se percepe taxa de timbru, dar aceste cazuri nu se judeca in penal, schimbandu-se incadrarea in civil."
Gheorghe Borcean, presedintele Comisiei de Jurisdictie a CMR