16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialNastase, Iosif si Bivolaru, nevinovati in cazul bratarilor dacice

Nastase, Iosif si Bivolaru, nevinovati in cazul bratarilor dacice

Procurorii au decis neinceperea urmaririi penale a politicienilor Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif, Gabriel Bivolaru si a regizorului Segiu Nicolaescu, verificati pentru tainuire in legatura cu bratarile dacice sustrase de la situl arheologic Sarmisegetuza, informeaza Mediafax.
Faptele celor cinci privind eventuala implicare in traficarea bratarilor dacice au fost verificate de procurori, care au decis, in urma cu doua zile, neinceperea urmaririi penale, apreciind ca nu pot fi invinuiti de tainuire, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse judiciare.
Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ, Marius Iacob, declara in ianuarie, ca in dosarul privind disparitia unor obiecte de patrimoniu se afla in atentia Parchetului mai multi demnitari romani, printre care fostul consilier prezidential Dan Iosif si fostul premier Adrian Nastase.
Marius Iacob preciza ca principala infractiune vizata in acest dosar este cea de tainuire. "Au fost declaratii ale unor persoane care au afirmat ca au dat aceste bunuri din patrimoniul cultural national unor alte persoane care actualmente sunt parlamentari", spunea procurorul sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul ICCJ.
Totodata, anchetatorii afirmau ca aceste bratari au fost sustrase in 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia si au constituit obiectul unei anchete complexe pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia. Cei care au coordonat ancheta au fost Lazar Augustin, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia si Bujor Florescu.
Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia a spus ca retele internationale de traficanti cu bunuri culturale au constactat reteaua romaneasa si au actionat in spatiul juridic european.
"Avem de-a face cu niste retele internationale de traficanti cu bunuri culturale, retele care au contactat reteaua romaneasa si au actionat in spatiul juridic european. In recuperarea bratarilor au contribuit mai multe institutii romanesti, intre care Ministerul Administratiei si Internelor, SRI, Inspectoratul General al Politiei romane, dar si institutii din 15 tari europene si SUA", declara Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia .

Cele mai citite

Biserica evanghelică fortificată din județul Sibiu, distinsă cu Premiul Publicului și Grand Prix 

Proiectul de reabilitare a Bisericii Săsești din Alma Vii, din comuna Moșna, județul Sibu, este marele câștigător al anului 2024: Grand Prix și Premiului Publicului în cadrul...

Real Madrid, mesaj după ce Andres Iniesta și-a anunțat retragerea

Andres Iniesta, celebrul mijlocaș al Barcelonei, a anunțat că se retrage din fotbal la vârsta de 40 de ani, decizie care a generat reacții...

Școala de Ghizi: Noua destinație pentru profesioniștii turismului din România

Turismul românesc deschide porțile unei comunități a profesioniștilor din acest domeniu Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), aflat în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă