9.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialNASA vrea sa faca rost de bani vanzand navete spatiale

NASA vrea sa faca rost de bani vanzand navete spatiale

Agentia aeronautica NASA (National Aeronautics and Space Administration) incearca sa obtina lichiditati din vanzarea unor navete spatiale aflate inca in stare de functionare, propunand recent muzeelor din SUA sa cumpere navetele Discovery, Atlantis si Endeavour, pentru 42 de milioane de dolari bucata, relateaza postul CNN, citat de Agerpres.

Navetele vor fi oferite fara niciun motor si doar institutiilor capabile sa asigure conditii exemplare de intretinere a acestor "exponate" mai putin obisnuite, asigura NASA. Astfel, navetele spatiale ar urma sa fie puse in vanzare dupa 30 septembrie 2010, data la care vor fi scoase din exploatare.

In costul acestora intra 28,2 milioane de dolari pentru dezactivarea exponatelor, deoarece inainte de a fi expuse publicului larg de pe suprafata acestora trebuie eliminate substante chimice extrem de periculoase pentru sanatate; 5,8 milioane – pentru transportul navetei la locul nou de destinatie si alte 8 milioane – pentru pregatirea expozitiei.

Pentru doritori, NASA anunta ca termenul limita de depunere a cererilor este 17 martie 2009. Muzeul national de aviatie si cosmonautica a Institutului Smithson din Washington si-a exprimat deja dorinta de a achizitiona naveta Discovery. In cazul in care nu se vor gasi cumparatori, NASA este dispusa sa vanda motoarele navetelor spatiale, pentru o suma variind intre 400.000 si 800.000 de dolari.

NASA intentioneaza sa scoata din exploatare navetele Discovery, Atlantis si Endeavour catre 30 septembrie 2010, pentru a putea incepe pregatirile misiunii spatiale pe Luna planuita pentru 2020, in conformitate cu un program spatial ambitios al Administratiei de la Washington. O comisie creata recent la dispozitia personala a presedintelui ales al SUA, Barack Obama, studiaza in prezent posibilitatile utilizarii navetelor spatiale si dupa 2010 si s-ar putea ca NASA sa fie constransa sa-si suspende afacerea.

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Ciolacu, despre demiterea șefului APIA: Este DNA sesizat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în cazul demiterii directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă