17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialNASA dezumfla promisiunile spatiale ale lui Mircea Geoana

NASA dezumfla promisiunile spatiale ale lui Mircea Geoana

In incercarea de a atrage cat mai multe din voturile romanilor, Mircea Geoana a facut promisiuni care au depasit stratosfera Pamantului. In urma cu doua saptamani, candidatul PSD la postul de premier a anuntat, plin de importanta, ca a avut discutii cu oficiali ai NASA in vederea trimiterii unui astronaut roman in spatiu. "Romania libera" a vrut sa vada cat de adevarata este aceasta afirmatie si a cerut lamuriri prestigioasei agentii aerospatiale americane. Din nefericire pentru liderul PSD, NASA s-a dovedit a fi mult mai transparanta decat majoritatea institutiilor romanesti.

 

Purtatorul de cuvant, Michael Curiel, ne-a trimis un e-mail in care ne-a precizat ca intre NASA si Mircea Geoana nu a existat nici un fel de discutie referitoare la un proiect spatial comun. In aceasta situatie, declaratia liderului PSD poate concura cu succes la sectiunea "cea mai gogonata promisiune electorala". "Am vorbit pe aceasta tema cu fostul director al NASA Daniel Goldin in 1999. El a vizitat Romania in timpul eclipsei de Soare si a facut o vizita la Agentia Spatiala Romanesca… La prima mea vizita la Washington, dupa castigarea alegerilor, voi propune realizarea acestui proiect comun", a "sucit-o" Mircea Geoana dupa ce i-am aratat raspunsul americanilor.

 

Mircea Geoana, aflat in plina campanie electorala, a ajuns cu promisiunile in spatiu. In incercarea de a zgandari orgoliul national al romanilor si pentru a demonstra ca are usile deschise la un nivel foarte inalt in lumea occidentala, senatorul a anuntat, in mod public, cu doua saptamani in urma, ca a discutat cu reprezentanti ai Administratiei Nationale Aeronautice si Spatiale (NASA) pentru ca un roman sa fie trimis in spatiu. Presa a mediatizat pe larg declaratia, tratand-o intr-un mod mai mult sau mai putin ironic. Probabil insa ca nimeni nu s-a gandit ca presedintele PSD ar putea fi atat de iresponsabil incat sa vorbeasca despre un lucru care pur si simplu nu s-a intamplat.

"Nu am vorbit niciodata cu senatorul Geoana"
Mircea Geoana s-a referit pentru prima oara la trimiterea unui cosmonaut roman in spatiu in urma cu doua luni cand a lansat oferta de guvernare a PSD. Pe 30 septembrie a venit cu precizari: "Eu sunt acelasi Geoana care a mancat pepeni cu oltenii de la Dabuleni, acelasi in America sau la partid. Da, am vorbit si cu cei de la NASA pentru a trimite un cosmonaut roman in spatiu. Trebuie sa facem lucruri ambitioase… Am zburat cu rusii acum 30 de ani, tot candideaza Prunariu (Dumitru Prunariu, primul si singurul roman care a zburat in spatiu, nota redactiei) la noi, la Brasov, la Senat", a explicat candidatul PSD la postul de premier intr-o declaratie preluata de toata presa romaneasca.

Niciodata o institutie de asemenea anvergura nu mai fusese implicata de catre un politician roman in campania electorala cu scopul clar de a-i aduce simpatia si votul cetatenilor. In acest context, i-am adresat o scrisoare ofiterului de presa al NASA pentru relatii internationale, Michael Curie, in care ceream lamuriri referitoare la discutia pe care institutia pe care o reprezinta ar fi avut-o cu senatorul Mircea Geoana. De asemenea, i-am prezentat declaratiile liderului PSD care implicau NASA si impactul avut de acestea in presa. "Stimate domnule, va rog sa-mi oferiti un raspuns clar la urmatoarele intrebari: aveti cunostinta despre existenta unei discutii intre senatorul roman Mircea Geoana si oficiali ai NASA care ar urmari trimiterea unui astronaut roman in spatiu? Daca raspunsul este afirmativ, ati putea sa imi precizati cat de avansat este acest proiect? Daca raspunsul este negativ, puteti face alte comentarii?"
Raspunsul a venit dupa zece zile si nu lasa loc la nici un fel de interpretari: "Am verificat la toate departamentele relevante ale NASA si nu avem cunostinta despre nici o discutie intre senator (n. red. – Mircea Geoana) si oficiali ai NASA referitoare la trimiterea unui roman in spatiu".

NASA nu pune umarul la campanie
Cu alte cuvinte, discutia lui Mircea Geoana cu NASA este o simpla inventie a senatorului PSD in goana dupa voturi. De asemenea, ar putea fi considerata o minciuna nevinovata in noianul de promisiuni electorale de care avem parte zilnic. Este greu de inchipuit insa cum un fost ambasador al Romaniei in SUA nu a realizat ca folosirea NASA pentru a beneficia de anumite avantaje politice este o chestiune destul de grava, mai grava decat promisiunea aberanta de a construi 1.000 de kilometri de autostrada. Este ca si cum te-ai lauda ca ai vorbit la Casa Alba si ai asigurari ca in scurt timp se vor ridica vizele. Din fericire pentru noi, NASA este o institutie mult mai transparenta decat diverse ministere sau departamente guvernamentale din Romania si chiar ofera raspunsuri atunci cand sunt solicitate.

» Geoana: "Am vorbit la NASA, dar… In 1999"
Dupa ce am primit raspunsul oficial al NASA, l-am contactat pe Mircea Geoana si l-am rugat sa comenteze afirmatiile americanilor. Liderul PSD ne-a spus ca de fapt a avut doar o discutie amicala, in urma cu zece ani, cu directorul de atunci al NASA, Daniel Goldin. La vremea respectiva, Geoana era ambasador la Washington.
"Am vorbit pe aceasta tema cu fostul director al NASA Daniel Goldin, in 1999. El a vizitat Romania in timpul eclipsei de Soare si a facut o vizita la Agentia Spatiala Romana. Am facut haz de diferenta existenta intre dotarile noastre si ale NASA. Atunci am avut o discutie de principiu la care a particpat si Dumitru Prunariu pentru realizarea unui program comun de cercetare stiintifica.

Dupa aceasta nu am mai avut nici un contact cu NASA, unde, de altfel, astazi exista o noua conducere. Este un proiect la care tin foarte mult, de mandrie nationala, pe care il vom continua in cazul in care vom ajunge la guvernare. La prima mea vizita la Washington dupa castigarea alegerilor, voi propune realizarea acestui proiect comun. Eu imi doresc sa demaram un proiect stiintific si cu Agentia Spatiala Europeana pentru a exista un echilibru in relatiile noastre cu Europa si SUA."

Cele mai citite

Euforie periculoasă: Ascensiunea drogurilor de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la...

Mașină de aproape o jumătate de milion de dolari, la Registrul Auto Român

O mașină în valoare de aproape o jumătate de milion de dolari a fost adusă la Registrul Auto Român pentru efectuarea inspecției tehnice. Mașina...

Cod galben de ploi torențiale pentru 9 județe din țară

Avertizarea meteo este valabilă pentru joi, în intervalul 19 septembrie, ora 03 – 19 septembrie, ora 18 În Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade...
Ultima oră
Pe aceeași temă