14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialMuzica din Berlinul de Vest al anilor ’80

Muzica din Berlinul de Vest al anilor ’80

În această seară se încheie cea de-a X-a ediție a Zilelor Filmului German, un proiect care a prilejuit cinefililor din Capitală întâlnirea cu 12 lungmetraje, o perspectivă  amplă asupra celor mai bune producții germane de astăzi.

În seara de închidere a ediției jubiliare a Zilelor Filmului German vor avea loc nu mai puțin de 3 proiecții. Primele două, la Cinema Studio: de la ora 18.00, cinefilii din București vor avea ocazia să urmărească unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny” (regia Konrad Wolf). „Solo Sunny” prezintă viața cântăreței pop cu același nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care își primește în final recunoașterea meritată. Filmul a fost răsplătit la Berlinala din 1981 cu Premiul Criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de Argint. De asemenea, a obținut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago și a fost prezentat la Festivalul național de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).

De la ora 20.00, tot la Cinema Studio, va fi proiectat filmul ”Pe când visam”, regia  Andreas Dresen, bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen îl transpune expresiv pe peliculă în povestea a cinci prieteni, surprinși din momentul adolescenței în RDG și până spre maturizare, într-o Germanie reunificată.

Filmul a fost inclus în competiția pentru ediția cu numărul 65, din acest an, a Berlinalelor. De la ora 21.00, în Club Control, va avea loc un eveniment special: proiecția unui fascinant film-eseu despre contextul muzical din tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, lansat în prezența celui care e deopotrivă personaj principal și scenarist, Mark Reeder (”B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin”), și un concert Australopitecus Oltensis și Loved By Ghosts.  „B-Movie” este un colaj unic, plin de culoare, de materiale video și audio, care combină documentarul cu lungmetrajul.

Muzică, artă și haos, în tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru întreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, până la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii ’70-’80, cât și din scene filmate în zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povestește și retrăiește în același timp.   

Cele mai citite

Stația STB Orizont revine pe amplasamentul de bază

Stația „Orizont” revine pe amplasamentul de bază, informează Societatea de Transport București (STB). “Avȃnd ȋn vedere finalizarea lucrărilor la proiectul „Reabilitare rețele termice Loc 3...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă