26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzica din Berlinul de Vest al anilor ’80

Muzica din Berlinul de Vest al anilor ’80

În această seară se încheie cea de-a X-a ediție a Zilelor Filmului German, un proiect care a prilejuit cinefililor din Capitală întâlnirea cu 12 lungmetraje, o perspectivă  amplă asupra celor mai bune producții germane de astăzi.

În seara de închidere a ediției jubiliare a Zilelor Filmului German vor avea loc nu mai puțin de 3 proiecții. Primele două, la Cinema Studio: de la ora 18.00, cinefilii din București vor avea ocazia să urmărească unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny” (regia Konrad Wolf). „Solo Sunny” prezintă viața cântăreței pop cu același nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care își primește în final recunoașterea meritată. Filmul a fost răsplătit la Berlinala din 1981 cu Premiul Criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de Argint. De asemenea, a obținut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago și a fost prezentat la Festivalul național de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).

De la ora 20.00, tot la Cinema Studio, va fi proiectat filmul ”Pe când visam”, regia  Andreas Dresen, bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen îl transpune expresiv pe peliculă în povestea a cinci prieteni, surprinși din momentul adolescenței în RDG și până spre maturizare, într-o Germanie reunificată.

Filmul a fost inclus în competiția pentru ediția cu numărul 65, din acest an, a Berlinalelor. De la ora 21.00, în Club Control, va avea loc un eveniment special: proiecția unui fascinant film-eseu despre contextul muzical din tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, lansat în prezența celui care e deopotrivă personaj principal și scenarist, Mark Reeder (”B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin”), și un concert Australopitecus Oltensis și Loved By Ghosts.  „B-Movie” este un colaj unic, plin de culoare, de materiale video și audio, care combină documentarul cu lungmetrajul.

Muzică, artă și haos, în tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru întreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, până la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii ’70-’80, cât și din scene filmate în zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povestește și retrăiește în același timp.   

Cele mai citite

A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei...

Elevii și profesioniștii în Drept s-au întâlnit într-un eveniment de educație juridică organizat de UNBR

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Sportiv Român (ISR) au organizat evenimentul eFAST GAMING ȘI SPORT, care s-a desfășurat la...

Năpasta, răscruce între realul si mitologicul romanesc

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric, între dreptate și nedreptate, nevoită de destin și de...
Ultima oră
Pe aceeași temă