20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMuzeul farurilor

Muzeul farurilor

Farul Créac’h de pe insula bretona Ouessant adaposteste un muzeu unic in Europa: muzeul semnalizarii maritime.
Muzeul din vechea sala a masinilor farului, unul dintre cele mai puternice de pe coasta Atlanticului, a fost inaugurat in 1988, cu putin inainte de inceperea automatizarii farurilor din Finistère, si a ajuns sa atraga aproximativ 20.000 de vizitatori pe an.

Locatia este mai mult decat potrivita, avand in vedere ca apele care inconjoara insula Ouessant, in vestul extrem al Bretaniei, sunt atat de periculoase incat nu mai putin de cinci faruri semnalizau zona, iar printre marinari circula zicala: "Qui voit Ouessant voit son sang" ("Cine vede Ouessant isi vede sangele"). Unul dintre aceste cinci faruri, cel de la Stiff, a fost construit in 1699.
Exponatele ilustreaza evolutia farurilor, de la instalatii rudimentare care erau aprinse cateva ore pe noapte la cele complet automatizate. Acestea din urma nu ii inspira insa incredere unuia dintre ultimii paznici de far, Michel Berthelé (73 de ani), care i-a fost ghid prin muzeu corespondentului AFP. Motivul? Sunt nelocuite. "Cand nu este nimeni acolo, cladirea se degradeaza. Paznicul de far o ingrijea ca pe casa lui. Dar, atat timp cat nu se vede soarele prin pietrele din zid, tot e bine", a explicat el. si, dupa ce a lucrat pe rand la trei faruri din Ouessant (Jument, Kéréon si nu mai putin de 25 de ani la Stiff), Berthelé are suficienta experienta pentru a emite o parere avizata. In muzeu este reconstituita si o camera de paznic, cu un pat si mobilier redus la strictul necesar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă