1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialMuzeul Callatis - emblema sudului

Muzeul Callatis – emblema sudului

Unul dintre obiectivele turistice care nu lipsesc din nici un pliant de promovare a zonei de sud a litoralului este Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia. Asa se face ca, pe toata durata sezonului estival, mii de turisti romani si straini ii trec pragul, iar la plecare isi lasa impresiile in Cartea de onoare aflata la intrarea in institutie. Pentru imbunatatirea aspectului muzeului, Primaria Mangalia a alocat, recent, peste 70 de milioane lei, bani folositi la reabilitarea fatadei cladirii si la reamenajarea incintei, unde a fost adaugat un stand nou, pe care sunt expuse ultimele descoperiri.
De asemenea, standul contine si cateva imagini surprinse in timpul recentelor sapaturi arheologice. Persoanele care doresc sa viziteze muzeul au prilejul sa admire, printre alte exponate, amfore din epoca elenistica, bijuterii din aur datand din sec. II-III dupa Hristos si IV-III inainte de Hristos, vase ceramice din diferite epoci, statuete de tip Tanagra etc. Prezentarea istoricului muzeului, cat si a pieselor se face in limbile romana, engleza, franceza, rusa. Taxa de vizitare este de 25.000 lei, studentii, elevii si pensionarii achitand doar 15.000 lei. In schimb, persoanele cu handicap se bucura de gratuitate.

Institutie de sine statatoare

Cei care vor sa fotografieze exponatele trebuie sa achite o taxa de 50.000 lei, pentru filmarea acestora platindu-se suma de 100.000 lei. Din incinta pot fi cumparate ilustrate, un ghid complet al muzeului si descoperirilor, redactat in mai multe limbi, precum si obiecte din sticla si ceramica, replici ale celor gasite de arheologi. La Mangalia, primele cercetari arheologice dateaza din anul 1901, acestea fiind facute la initiativa lui Vasile Parvan, care a decis, doi ani mai tarziu, sa isi expuna descoperirile facute. Din anul 1990, Muzeul de Arheologie Callatis incepe sa functioneze ca o institutie de sine statatoare, punand la dispozitia vizitatorilor spatii de expunere cu monumente conservate si cu un bogat patrimoniu din epocile greaca, romana si romano-bizantina. Alte puncte de atractie legate direct sau indirect de activitatea muzeului sunt situl arheologic aflat in incinta Complexului President, unde se afla zidurile vechiului Callatis, mormantul princiar, situat la 2 km de Mangalia, si cele doua cetati de la Albesti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă