28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialMuzeu vazut pe fuga

Muzeu vazut pe fuga

La Tate Britain, artistul Martin Creed a pus 50 de atleti sa alerge prin galeriile muzeului.

La fiecare 30 de secunde un atlet alearga prin galeriile cladirii, respiratia lui scurta si umeda agitand aerul uscat al muzeului. Sunt alergatorii care au fost recrutati pentru performance-ul lui Martin Creed, "Lucrarea nr. 850", "expusa" zilele acestea la Tate Britain – informeaza The Guardian. Artistul, care a primit in 2001 Premiul Turner si a devenit cunoscut expunand un bec care se aprindea si se stingea, si-a creat ultima opera conceptuala inspirat fiind de o vizita pe fuga la catacombele calugarilor capucini din Palermo. "Aceasta opera cerebreaza materialitatea si spiritul uman", explica website-ul muzeului. "Aducand impreuna oameni cu origini diferite, traind in toate partile Londrei, «Lucrarea nr. 850» prezinta frumusetea miscarii umane in cea mai pura forma a ei, ca o recurenta dar infinit variabila linie trasata intre doua puncte." Ceea ce pare sa se intoarca la una din principalele teme ale artistului – "relatia dintre arta si realitate, arta si viata".

 

Amestecarea vietii si artei este una din tendintele momentului, artistii "inroland" oameni din public pentru a–si crea lucrarile. Astfel, Antony Gormley a facut castinguri pentru cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square, cu fiecare voluntar ocupand soclul pentru o ora – o creatie polemica, punand in discutie reality show-urile care satureaza programele de televizinile. Spencer Tunick si-a facut un concept din a fotografia grupuri mari de oameni pozand in pielea goala – de la 1.700 persoane in Newcastle sau Gateshead, la 18.000 in principala piata din Mexico City. Toti participantii sunt voluntari care au fost la sfarsit rasplatiti la sfarsit cu o fotografie de serie limitata pentru  efortul lor. Iar organizatia Artangel a fost lansata cu intentia de a dezvolta "proiecte si evenimente care largesc oportunitatile  de colaborare si participare". Lucrarea, mai complexa, include "Exodul Margate", care recreeaza evenimentele biblice din capitolul "Exodul", implicand 5000 de oameni din public.

In ce priveste lucrarea lui Creed, pentru a gasi 50 de alergatori, artistul a postat anunturi in revistele de atletism si cluburile sportive. Fiecare a fost platit cu 10 lire pentru a alerga o ora; conform indicatiilor lui Creed, ei trebuie sa alerge "ca si cum intreaga lor viata ar depinde de asta", de-a lungul a 85 de metri, cat are galeria. Oricum, sunt limite ale nivelului de interactiune dintre arta si viata in "Lucrarea nr. 850"; Tate precizeaza ca "pentru motive de siguranta, rugam publicul sa nu alerge sau sa obstructioneze atletii".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă