Mutatia unei gene ar putea sa explice motivele pentru care anumite persoane au nevoie sa doarma mai putin decat altele, fara sa resimta oboseala, potrivit unei echipe de cercetatori din SUA, al caror studiu a fost publicat in revista Science, informeaza AFP, citata de Mediafax.
O echipa de cercetatori, coordonata de Ying-Hui Fu, profesor de neurologie la Universitatea California din Statele Unite, a descoperit, in timp ce lucra la un vast studiu despre somn, o anumita gena mutanta la o mama si la fiica acesteia, care nu reuseau sa doarma decat sase ore pe noapte, fara sa resimta oboseala.
Timpul mediu de somn necesar unui individ este cuprins intre opt ore si opt ore si jumatate, dupa o zi de munca, si intre sapte si sapte ore si 45 de minute, dupa o zi de odihna.
Analiza genei DEC2, care regleaza ciclurile somnului, a relevat o anumita modificare in cazul acestor doua persoane.
Pentru confirmarea ipotezei lor, cercetatorii americani au introdus aceasta gena mutanta in organismul unor soareci si au monitorizat comportamentul acestora. "Soarecii au dormit mai putin (…) si aveau mai putina nevoie sa se odihneasca atunci cand erau privati de somn", a explicat Ying-Hui Fu.
In opinia profesorului, gena DEC2 ar putea fi implicata atat in stabilirea necesarului zilnic de somn, cat si in procesul de mentinere a starii de veghe.