21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialMunicipiul Petrosani a ratat ultima sansa de a avea locuinte sociale

Municipiul Petrosani a ratat ultima sansa de a avea locuinte sociale

Consiliul Judetean Hunedoara a primit, prin Hotarare de Guvern, cladirile din municipiul Petrosani care au apartinut garnizoanei de vanatori de munte, unitate care a fost desfiintata. Aflate intr-o stare acceptabila, imobilele respective ar fi trebuit sa fie transformate de catre administratia locala, cel putin la nivel declarativ, in locuinte sociale.
Edilii din Petrosani nu au facut, insa, nimic concret pentru preluarea cladirilor, care au intrat acum in administrarea CJ, institutie care are in plan o cu totul alta destinatie pentru acestea. Dupa 1989, in municipiu nu s-a construit nici macar o garsoniera, iar la Primarie sunt depuse sute de cereri pentru atribuirea unei locuinte sociale.
Locatia unde a functionat garnizoana de vanatori de munte se afla in cartierul Colonie, in apropiere de malul Jiului, iar complexul cuprinde 3 imobile numai bune de transformat in blocuri cu apartamente sociale. Reprezentantii municipalitatii, in frunte cu primarul Carol Schreter, au mentionat, in repetate randuri, ca aceste cladiri vor fi preluate si transformate in locuinte pentru cei nevoiasi. Numai ca totul a ramas la stadiul de promisiune, dat fiind faptul ca nu s-a facut nici un demers concret pentru preluarea acestora.
Pentru ca imobilele sa nu ajunga in paragina, asa cum s-a intamplat cu multe alte constructii, Guvernul a decis printr-o hotarare, publicata in Monitorul Oficial in 29 iunie, atribuirea imobilelor in administrarea Consiliului Judetean, care a pregatit deja viitoarea destinatie pentru o parte a complexului. Presedintele CJ, Mircea Ioan Molot, a declarat ca „o parte va fi amenajat pentru magazii ale Regiei Autonome a Apei Valea Jiului, iar cealalta parte va avea o alta destinatie, dar inca nu am discutat ce vom face acolo. In primul rand trebuie sa preluam imobilele, pentru ca pana acum s-au facut doar niste acte”.
In privinta promisiunii autoritatilor locale privind locuintele sociale, Molot a adaugat ca nu este problema CJ. „Eu, de la nivelul judetului, nu stiu ce ar vrea sa faca fiecare primarie. Cred ca trebuie ca ei sa-si realizeze propriul management”, a mai spus acesta.

Nici macar o garsoniera nu a fost construita in ultimii 16 ani

In Petrosani, dupa 1989 constructia de blocuri de locuinte a stagnat complet. In ultimii 16 ani nu a fost ridicata sau amenajata nici macar o garsoniera, desi la Primarie au fost depuse sute de cereri pentru atribuirea unui spatiu din fondul locativ al statului.
Nici macar din fondurile ANL nu s-au construit blocuri, desi in alte orase din Valea Jiului lucrurile s-au miscat mai repede. Astfel, la Petrila exista deja doua blocuri ANL si chiar micutul oras Aninoasa are un bloc de locuinte sociale. Intre timp, cei care nu au un acoperis deasupra capului si-au incropit niste baraci pe malul Jiului, chiar langa gardul fostei unitati militare, unde sperau ca se vor muta candva.
Iulian Grancea este doar unul dintre cei care au sperat ca vor primi ajutor din partea edililor locali. Stau cinci persoane, dintre care 3 copii minori, intr-o baraca, fara caldura sau electricitate, si spera la un viitor mai bun. „Am depus, fara exagerare, 40 de cereri la Primarie pentru o locuinta sociala, dar degeaba”, a spus barbatul.

Cele mai citite

România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE

România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel...

Lista firmelor și asociațiilor care vor oferi cursuri de formare profesională la Start-Up Nation

Până pe 30 septembrie, la ora 20:00, un total de 177 de societăți comerciale și asociații specializate în formare profesională s-au înregistrat pentru a...

Skoda lansează un SUV electric accesibil, prețul pornind de la 33.000 de euro

Skoda, subsidiară a grupului Volkswagen AG, a prezentat un SUV electric accesibil, modelul Elroq, care va avea un preț de aproximativ 33.000 de euro...
Ultima oră
Pe aceeași temă