16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMunca necalificata, la mare cautare

Munca necalificata, la mare cautare

Angajatorii doresc lucratori care sa munceasca pe bani putini si fara contract de munca.
Deficitul cel mai mare de muncitori este inregistrat in domeniul constructiilor.
Agentia de Ocupare a Fortei de Munca a pus la dispozitia constantenilor 718 joburi vacante.

 

Muncitorii fara pregatire de specialitate au mari sanse sa gaseasca in aceasta perioada un loc de munca. Agentii economici pun la dispozitia constantenilor un numar mare de joburi care nu presupun cooptarea persoanelor cu studii superioare. Aceasta oferta este facuta pentru ca angajatorii sa scoata din buzunar cat mai putini bani pentru salarii si pentru darile catre stat. Saptamana aceasta, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a inregistrat un total de 718 posturi vacante, din care 9 sunt pentru absolventi. Persoanele care au terminat o scoala profesionala sau un liceu tehnic prefera sa plece in afara granitelor pentru a lucra in domeniul constructiilor. Din aceasta cauza se constata si un deficit de muncitori in domeniul constructiilor. "In alte tari, salariul depaseste media de 500 euro, in timp ce in Romania atinge cu greu la suma de 200 euro. Lucrez ca zugrav in Spania si reusesc sa-mi intretin copiii. Prefer sa stau departe de familie, dar sa fac un ban", a declarat Mihai Deacu. 48 de posturi vacante asteapta candidati din randul muncitorilor necalificati pentru demolare cladiri, zidarie, mozaic, faianta, pentru spargerea si taierea materialelor de constructie, pentru intretinerea drumurilor si a podurilor si pentru asamblarea pieselor. Angajatorii din judetul Constanta mai asteapta candidati pentru 48 de posturi de sudor, 16 de zidar si 5 de zugrav. Un numar mare de posturi vacante sunt disponibile pentru agenti de paza, control acces, ordine si interventie. Pentru acestia, sunt disponibile in total 165 de locuri de munca.

Emigrari In masa
Cel mai mare deficit al fortei de munca se constata in domeniul constructiilor unde muncitorii emigreaza in masa. Acestia prefera sa stea luni la rand departe de familie, dar sa reuseasca sa castige un salariu decent. Din aceasta cauza in Constanta santierele sunt goale. In afara faptului ca lucratorii au salarii foarte mici, angajatorii evita sa semneze contracte individuale de munca. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca declara ca agentii economici sunt sanctionati frecvent pentru ca incurajeaza munca la negru, insa acesta este un fenomen greu de stopat.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă