17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialMunca la negru, un fenomen รฎn creลŸtere

Munca la negru, un fenomen รฎn creลŸtere

Luna aceasta au fost controlate numeroase firme din tot judeลฃul, iar la trei dintre ele patronilor li s-a întocmit dosar penal pentru cฤƒ aveau mai mult de cinci persoane încadrate fฤƒrฤƒ forme legale. „Un angajator a fost descoperit cu ลŸapte salariaลฃi la negru, un altul cu 14 ลŸi cel de-al treilea cu 19.

Domeniile în care activau oamenii sunt comerลฃ ลŸi construcลฃii navale“, ne-a declarat inspectorul-ลŸef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncฤƒ (ITM) Constanลฃa, Tiberiu PleลŸu.

Pe lângฤƒ cei 42 de „negri“ penali, reprezentanลฃii ITM au descoperit încฤƒ 28 de muncitori în neregulฤƒ, situaลฃie care a generat avertismente ลŸi amenzi. Se pare cฤƒ fenomenul muncii la negru nu s-a diminuat în ultima perioadฤƒ, ba dimpotrivฤƒ, a crescut.

„Ei credeau cฤƒ dacฤƒ este iarnฤƒ nu vor mai fi controlaลฃi,dar sโ€‘au înลŸelat!“, a subliniat PleลŸu. El a mai spus cฤƒ în aceastฤƒ perioadฤƒ au avut în jur de 10-15 sesizฤƒri din partea angajaลฃilor care ลŸi-au reclamat patronii pentru neplata salariilor la timp ลŸi pe neîntocmirea contractelor de muncฤƒ.

 Sancลฃiunile nu mai sperie pe nimeni

DeลŸi noul Cod al Muncii prevede o serie de sancลฃiuni, mult mai dure ca pânฤƒ acum pentru cazurile de muncฤƒ fฤƒrฤƒ forme legale, patronii nu se sperie ลŸi continuฤƒ sฤƒ primeascฤƒ personal la negru.

Nici mฤƒcar amenzile nu-i fac sฤƒ reacลฃioneze. Astfel, potrivit Codului Muncii, dacฤƒ un angajator este depistat cu pânฤƒ la cinci persoane care lucreazฤƒ fฤƒrฤƒ contract, el este sancลฃio­nat cu amendฤƒ între 10.000 ลŸi 20.000 lei pentru fiecare persoanฤƒ în parte. Mai departe, dacฤƒ are mai mult de cinci cazuri de muncitori fฤƒrฤƒ acte legale, atunci riscฤƒ amendฤƒ penalฤƒ sau chiar închisoare de la unu la doi ani.  

Verificฤƒrile vor continua

Acesta este ลŸi motivul pentru care acลฃiunile de control ale ITM vor continua. Ele au scopul de a reduce munca nedeclaratฤƒ, mai ales cฤƒ tot mai mulลฃi angajatori au fost depistaลฃi în ultimii ani ลŸi sancลฃionaลฃi pentru utilizarea forลฃei de muncฤƒ fฤƒrฤƒ forme legale de angajare.

Verificฤƒrile au avut ca scop securitatea ลŸi sฤƒnฤƒtatea salariaลฃilor, dar ลŸi respectarea prevederilor legale din legislaลฃia muncii. În ceea ce priveลŸte sancลฃiunile deja aplicate, ele au fost date pentru încฤƒlcarea prevederilor legale, dar ลŸi a celor privind repausul sฤƒptฤƒmânal ลŸi transmiterea Registrului de Evidenลฃฤƒ a salariaลฃilor în format electronic.

 

 

Cele mai citite

Donald Trump รฎl vrea pe Elon Musk รฎn echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentalฤƒ pentru eficienศ›ฤƒ, condusฤƒ de Elon Musk รŽntr-un interviu despre viziunea sa economicฤƒ, Trump a declarat cฤƒ, dacฤƒ va ajunge la...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ