20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMunaf nu va fi adus in Romania

Munaf nu va fi adus in Romania

Instanta suprema a admis ordinul ministrului Justitiei prin care s-a decis ca cererea de extradare a lui Mohammad Munaf sa nu fie transmisa SUA. Omul de afaceri irakian Mohammad Munaf – judecat in lipsa pentru rapirea jurnalistilor romani in Bagdad – nu va fi extradat autoritatilor romane. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia procurorului general al Romaniei in acest caz. Ilie Botos a contestase ordinul ministrului Justitiei. Mohammad Munaf, care are dubla cetatenie, americana si irakiana, este detinut in campusul militar Camp. Cooper din Bagdad. Procesul privind rapirea jurnalistilor are termen de judecata 30 ianuarie la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a propus ca Munaf sa fie audiat cu ajutorul unui sistem de tip videoconferinta. O astfel de audiere este insa dificil de realizat, avand in vedere lipsa unei proceduri prevazute de lege in astfel de cazuri. Munaf a fost audiat in 30 si 31 mai. Declaratia a fost luata in prezenta lui Gary Nunn, avocat militar si garantul respectarii drepturilor procesuale ale lui Munaf, in calitatea sa de cetatean american. I s-a adus la cunostinta lui Munaf faptul ca a fost pus sub invinuire si ca a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa. Pe numele lui a fost emis un mandat de arestare in lipsa.
La audierile ulterioare Munaf a fost asistat de aparatorul ales, avocatul Diana Budusan. Potrivit anchetatorilor romani, Munaf a fost cooperant si a raspuns de bunavoie la intrebari, asupra lui nu au fost exercitate presiuni fizice sau psihice, fiind tratat cu demnitate si respect. Mohammad Munaf poate beneficia de reducerea la jumatate a pedepsei in schimbul informatiilor furnizate anchetatorilor in chestiuni legate de siguranta nationala a Romaniei si a Fortei Multinationale in Irak.
Munaf va beneficia de protectia martorilor intrucat a furnizat informatii legate de siguranta nationala a Romaniei si a Fortei Multinationale in Irak si necesare in identificarea si stabilirea faptelor penale comise de mai multi membri ai unor organizatii internationale de crima organizata si terorism.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă