5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialMulţumim, Papici şi Alexandru! Mazilirea celor buni

Mulţumim, Papici şi Alexandru! Mazilirea celor buni

Ponta nu se mai oboseşte să salveze aparenţele: vrea să se ştie că procurorul general şi ministrul Justiţiei nu îi ies din cuvânt.

În ultimele zile, dosarul de şantaj care îl implică pe Dan Voiculescu şi dosarul pri­vind fraudele la referendumul din 2012 ca­re îl implică pe Liviu Dragnea au fost tri­mise în instanţă. Drept răs­plată, şefii Secţiei 1 de la DNA, unde s-au făcut aces­te dosare, au fost daţi afară de către procurorul general Niţu, acelaşi care îi de­le­gase pe respectivele funcţii cu câteva zile în urmă. În afara finalizării celor două dosare, nimic semnificativ nu s-a petrecut între mo­mentul în care au fost delegaţi şi cel în ca­re au fost eliberaţi din funcţie. La TV, pre­mierul Ponta a înfierat cu mânie proletară abuzurile „procurorilor băsişti“ care fac dosare politice, întrebându-se retoric: de ce trebuie să-i ţinem în funcţie? Pro­cu­ro­rul Lucian Papici a solicitat CSM să îi ape­re reputaţia profesională lezată de premier prin declaraţiile sale. Ponta nu se mai obo­seşte nici măcar să salveze aparenţele: vrea să se ştie că el a ordonat schimbările, vrea să se ştie că procurorul general şi minis­trul Justiţiei nu îi ies din cuvânt. Vrea să se ştie mai ales în partid că el este cel care controlează numirile la DNA şi că orice pro­curor care îndrăzneşte să ancheteze do­sare care nu îi plac premierului va fi dat afară. Foloseşte acum prilejul dosarelor Drag­nea şi Voiculescu, dosare cu re­ver­be­raţii ample în lumea politică, pentru a-i ma­zili pe Lucian Papici şi pe Mariana Alexandru – de fapt, aceste două dosare nu-i displac deloc pre­mi­e­rului pentru că-l scapă de două per­soa­ne extrem de influente din zona USL. Dru­mul spre consolidarea pu­terii ab­so­lute continuă, iar justiţia este doar o vic­timă co­laterală. Ne­gocierile po­li­ti­ce care au înlocuit nu­mirile pe bază de com­pe­tiţie publică şi criterii de profesionalism au deschis larg uşa pre­mierului pentru a-şi construi controlul po­litic asupra parchetelor.

DNA a reacţionat printr-un comunicat de presă, arătând că procurorul general nu s-a consultat cu procurorul şef al DNA atunci când a decis înlocuirea şefilor de la Secţia 1 şi a lăudat activitatea lui Lucian Pa­pici şi a Marianei Alexandru. Este fără precedent ca şeful unei instituţii să nu fie întrebat ce părere are despre înlocuirea oa­menilor din subordine. Este fără prece­dent ca şeful DNA să fie informat prin fax că i s-a schimbat echipa de conducere. Pri­mul răspuns al procurorului general la acest comunicat este halucinant: regu­la­men­tul DNA prevede, într-adevăr, obli­ga­ţia de consultare, dar aceasta nu e însoţită de o sancţiune, aşadar nu trebuie res­pec­tată. Este pentru prima oară de la numirea noii conduceri la Parchetul General, DNA şi DIICOT când apar disensiuni majore şi publice între noii şefi. De altfel, este pen­tru prima oară în ultimii 8 ani când şeful DNA nu participă la procesul de selecţie a propriei echipe de conducere. Toţi mi­niş­trii de până acum au ţinut cont de reco­mandările procurorului general, ale pro­curorului şef al DNA şi ale procurorului şef al DIICOT atunci când au făcut no­mi­nalizări pentru funcţiile din subordinea aces­tora. Cât despre eliberările din funcţie dispuse de procurorul general şi transmise prin fax, acestea ţin de o epocă pe care o credeam apusă.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă