19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMultiple lipsuri in sistemul de asistenta sociala a varstnicilor

Multiple lipsuri in sistemul de asistenta sociala a varstnicilor

Categorie de populatie greu incercata in lupta pentru supravietuire, in Romania de astazi, varstnicii constituie totusi o preocupare atat pentru unele ONG-uri, cat si pentru autoritati. Fundatia „Principesa Margareta” a Romaniei si organizatia „Help the Aged” din Marea Britanie au organizat, la Hotelul Athenee Palace – Hilton, conferinta nationala „Batranetea – prezent si perspective”, cu scopul de a sustine gasirea de solutii pentru imbunatatirea vietii celor in varsta, trecandu-se in revista atat serviciile existente la noi pentru aceasta categorie de populatie, cat si unele modele de bune practici dezvoltate de organizatii din Marea Britanie si Franta.
La randu-i, Guvernul a mai elaborat o strategie, pe langa cele dedicate copiilor aflati in dificultate, persoanelor cu handicap, egalitatii intre sexe etc. Intitulata „Strategia Nationala de Dezvoltare a Sistemului de Asistenta Sociala pentru Persoanele Varstnice”, aceasta abordare complexa este conceputa pentru perioada 2005-2008.
In cadrul conferintei s-au discutat aspecte importante legate de imbatranirea populatiei si de multiplele deficiente inregistrate in grija pentru cei varstnici. Bine cunoscute, necazurile celor in varsta – precum singuratatea, izolarea, frecventa bolilor care produc invaliditate (si, implicit, creeaza dependenta de alte persoane – fapt care, adesea, destabilizeaza familiile detinatoare), veniturile deosebit de mici etc. – au fost discutate, evidentiindu-se si principalele puncte slabe ale sistemului de asistenta sociala aferent acestor persoane. Printre aceste lipsuri au fost mentionate numarul redus de studii si cercetari dedicate problemelor varstnicilor, lipsa unui departament specializat pentru politici sociale in acest domeniu, existenta unor reglementari legislative contradictorii sau redundante, birocratismul, numarul extrem de redus de servicii la domiciliu, institutii de asistenta sociala insuficiente fata de solicitari s.a.
Au fost puse in discutie si sistemele de servicii medicale si s-a apelat la experientele tarilor din Uniunea Europeana, concluziile desprinse urmand a fi puse in practica, in intervalul 2005-2008, atat in domeniul ONG-urilor, cat si in cel guvernamental.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă