14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMuammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009

Muammar Kadhafi, pe punctul de a declanşa un dezastru nuclear în 2009

Liderul libian, Muammar Kadhafi, a abandonat în 2009, fără protecţie, uraniu puternic îmbogăţit în apropierea unei centrale nucleare, în urma unei dispute cu ONU, potrivit unei note diplomatice americane dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi preluate vineri de presă, anunta Mediafax.

Aproximativ 5,2 kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost ambalate în şapte recipiente destinate transportului şi nu stocării şi abandonate în noiembrie 2009 pe o pistă a centralei nucleare libiene Tajoura sub protecţia unui singur gardian înarmat, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

The New York Times, care publică de asemenea note diplomatice americane, afirmă că ambasada Statelor Unite la Tripoli a avertizat atunci că “dacă uraniul îmbogăţit nu este scos din recipiente în decurs de trei luni, creşterea temperaturii ar putea să fisureze recipientele şi să ducă la scurgeri de materiale nucleare radioactive” în atmosferă.

Diplomaţii americani şi ruşi au exercitat presiuni asupra oficialilor libieni să permită unui avion rusesc să vină să recupereze recipientele. După un prim refuz al lui Muammar Kadhafi, acestea au fost până la urmă evacuate cu un avion special rusesc la 21 decembrie 2009.

Acest incident s-a produs după ce liderul libian a revenit subit asupra deciziei de a renunţa la tot materialul nuclear cu destinaţie militară. Această decizie a fost cauzată aparent de un refuz al ONU de a autoriza amplasarea cortului său în faţa sediului de la New York.

În timpul deplasărilor sale oficiale în străinătate, Kadhafi locuieşte de obicei în cortul său.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă