21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMTI: Partea bulgară, responsabilă de condiţiile minime de navigaţie pe Dunăre între...

MTI: Partea bulgară, responsabilă de condiţiile minime de navigaţie pe Dunăre între km 610 şi 375

Asigurarea condiţiilor minime de navigaţie pe Dunăre între kilometrul 610 şi kilometrul 375 este responsabilitatea părţii bulgare, conform unui acord din 1955, partea română având doar obligaţii legate de semnalizarea costieră, precizează, luni, pentru MEDIAFAX, Ministerul Transporturilor.

„Potrivit Acordului între Guvernul Republicii Populare Române şi Guvernul Republicii Populare Bulgaria cu privire la întreţinerea şi îmbunătăţirea şenalului navigabil pe sectorul româno-bulgar al Dunării, semnat la Sofia la 28 noiembrie 1955, pe sectorul de Dunăre cuprins între km 610 şi km 375 asigurarea condiţiilor minime de navigaţie este în responsabilitatea părţii bulgare.

Pe sectorul de Dunăre cuprins între km 610 şi km 375, partea română, prin Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. R.A. Galaţi, execută numai semnalizarea costieră aflată pe malul stâng al Dunării”, transmite Ministerul Transporturilor într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni că există motive de îngrijorare în ceea ce priveşte transportul pe Dunăre, la Călăraşi fiind 250 de vase care aşteaptă.

Laszlo Borbely a spus că a aflat de la un consilier din Ministerul Transporturilor că „bulgarii nu şi-au făcut temele privind dragarea navelor” şi că există un acord între România şi Bulgaria în acest sens datând din 1955.

„Din câte mi-a spus dânsa (consilierul din Ministerul Transporturilor, n.r.), de ani de zile există discuţii cu partea bulgară care nu şi-a făcut temele. La Călăraş sunt 250 de vase care aşteaptă. Se pare că partea bulgară are o problemă în ceea ce priveşte dragarea, va fi o discuţie la nivel de miniştri”, a precizat Borbely.

Ministrul a declarat la sfârşitul şedinţei Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă că se aşteaptă ca debitul Dunării să crească din 26 septembrie, ca urmare a ploilor din bazinul principal al fluviului.

Debitul Dunării la intrarea în ţară, în intervalul 18 – 19 septembrie a fost de 2350 mc/s, sub media multianuală a lunii septembrie, care este 3800 mc/s. Ca urmare a ploilor din bazinul principal, se estimează o creştere a acestor debite, spre sfârştul lunii septembrie, spre 2700 mc/s, urmând să ajungă la debite mai mari, de peste 3000 mc/s, potrivit unui comunciat transmis de Ministerul Mediului.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Ministrul Energiei anunţă măsuri speciale pentru a pregăti reţeaua energetică în faţa condiţiilor meteorologice extreme

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat finalizarea unui nou comandament energetic, cu scopul de a pregăti România pentru fenomenele meteorologice extreme prognozate în următoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă