15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMoussaoui - inchisoare pe viata

Moussaoui – inchisoare pe viata

Juriul federal al tribunalului din Alexandria, statul Virginia, l-a condamnat pe Zacarias Moussaoui, unicul inculpat din SUA pentru atentatele de la 11 septembrie, la inchisoare pe viata pentru rolul jucat in conspiratia pentru comiterea atacurilor teroriste din 2001, au relatat agentiile internationale.
Verdictul, decis dupa sapte zile de deliberari si pronuntat, miercuri, in urma unui proces complicat, a reprezentat o infrangere pentru procurorii federali, care cerusera condamnarea la moarte a francezului de origine marocana, in varsta de 37 de ani. Anul trecut, Moussaoui si-a recunoscut vinovatia pentru sase capete de acuzare de conspiratie, dintre care trei erau pasibile de condamnare la moarte, dar juriul format din noua barbati si trei femei nu a putut ajunge la un verdict unanim de condamnare la moarte.
Membrii familiilor victimelor – dintre care multi prezenti in sala de judecata in momentul citirii verdictului – s-au declarat majoritar multumiti de sentinta, apreciind ca „va sta in inchisoare tot restul vietii, ceea ce este exact ce merita” si ca un chin lent li se pare mai echitabil decat o executie. In plus, Moussaoui a fost astfel privat de satisfactia de a fi ridicat „la rang de martir pentru a fi ucis americani”, asa cum si-a justificat inculpatul faptele. Abraham Scott, care si-a pierdut sotia pe 11 septembrie 2001, a aratat ca „acum ma rog pentru ca Osama bin Laden sa aiba parte de aceeasi soarta intr-o buna zi”.
Presedintele SUA, George W. Bush, a salutat condamnarea la inchisoare pe viata a lui Moussaoui, afirmand ca „sfarsitul acestui proces reprezinta finalul acestui caz, dar nu si al luptei impotriva terorii (…) Raul nu va avea cuvantul final”.


Cronologie


– Februarie 2001 Ð Zacarias Moussaoui soseste in SUA de la Londra si se inscrie intr-o scoala de pilotaj din Oklahoma.
– Mai 2001 Ð Se muta in Minnesota pentru a-si continua cursurile de zbor, incluzand simulari de pilotare a unui Boeing 747. Trezeste suspiciuni dupa ce afirma ca vrea sa invete sa piloteze fara sa fie interesat in procedurile de decolare sau aterizare.
– August 2001 Ð Cu trei saptamani inainte de comiterea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, Moussaoui este arestat.
– 11 septembrie 2001 Ð In ziua deturnarii celor patru avioane de linie si a atentatelor propriu-zise, Moussaoui se afla la inchisoare. Acesta se antrenase, in 1998, intr-o tabara Al Qaeda, aflata sub indrumarea lui Osama bin Laden.
– Decembrie 2001 Ð Un alt presuspus terorist si complice, Richard Reid, este capturat de pasageri la bordul unui avion ce facea legatura Paris-Miami, individul incercand sa avarieze aparatul de zbor cu explozibil ascuns in pantofi.
– Aprilie 2005 Ð Considerat intre timp cel de-al 20-lea pirat al aerului, inculpatul pledeaza „vinovat” pentru sase capete de acuzare. El declara a fi stiut despre planurile atentatelor si sustine ca impreuna cu Reid ar fi trebuit sa deturneze un al cincilea avion pentru a-l proiecta asupra Casei Albe.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat la școală

Zeci de elevi de la Școala gimnazială din comuna Vlădaia, județul Mehedinți, au ajuns la spital după ce au mâncat la școală prin programul...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă