20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMotto-ul miscarii: "Rusia fara Putin"

Motto-ul miscarii: „Rusia fara Putin”

Circa doua mii de membri ai opozitiei liberale si de stanga au manifestat sambata, intr-o piata din centrul Moscovei inconjurata de peste opt mii de politisti si tunuri de apa si survolata de un elicopter, pentru o „Rusie fara Putin”, informeaza AFP.
Manifestantii sau, mai corect spus, membrii opozitiei care au reusit sa ajunga la miscarea de protest din centrul Moscovei, deoarece martorii spun ca trenurile si autobuzele cu activisti ai opozitiei regimului de la Kremlin au fost asteptate in statii de fortele de ordine si multi au fost retinuti pentru a nu ajunge in piata Triumfalnaia, au arborat pancarte cu mesaje precum „Rusia fara Putin”, „Nu razboiului din Cecenia” sau „Nu statului politienesc” si au scandat lozinci impotriva presedintelui rus si a modului in care acesta conduce tara. De asemenea, o parte din manifestanti au venit cu steaguri din „era sovietica”, tinerii national-bolsevici au marsaluit cu fetele pe jumatate acoperite, iar altii au venit cu portretul ziaristei de opozitie Anna Politkovskaia, care a fost ucisa in octombrie la Moscova.
„Rusia nu mai este un stat democratic, ci un stat politienesc, unde orice manifestare a opozitiei este considerata drept o amenintare pentru regim”, a declarat deputatul independent Vladimir Rajkov. Iar manifestatia a fost condusa de renumitul jucator de sah Garry Kasparov, care a afirmat ca „nu luptam ca sa castigam alegerile din Rusia, luptam ca sa avem alegeri” si l-a comparat pe Vladimir Putin cu fostul dictator Augusto Pinochet.
Initial, demonstratia organizata de cateva grupari de opozitie unite sub stindardul miscarii „Cealalta Rusie” trebuia sa fie un mars pe principalele bulevarde ale Moscovei. Dar autoritatile nu au autorizat decat un protest static si bine pazit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă